Dnes Prague Edition

Reklama na pěknou Slavii

Taky jste žasli? Gól slávisty Dannyho ozdobil čtvrteční Evropskou ligu. Bez chyby!

- Jaroslav Beránek reportér MF DNES ve Španělsku

Rozehrávka do strany, narážečka do náběhu, zpětná přihrávka, gól. Slávisté šli ve 30. minutě zápasu ve Villarreal­u do senzačního dvougólové­ho vedení.

Navíc způsobem, jaký se dal očekávat spíš od domácích techniků a driblérů, čili po perfektní kombinaci na jeden dotek.

„Bylo to úžasné, třikrát na jeden dotek. Nádherná akce,“nešetřil chválou trenér Jaroslav Šilhavý.

Utkání Evropské ligy ve Španělsku nakonec skončilo 2:2, ovšem slávisty bod hřeje a ještě si udělali reklamu. Jejich fotbal je zajímavý a gól Portugalce Dannyho na 2:0 neměl vadu. Neměl by chybět v žádné přehlídce nejkrásněj­ších akcí pohárového týdne.

Akci na pravé straně rozjel Jan Sýkora. Otevíral se mu sice prostor k postupu na branku, on však rozehrál do strany na Hromadu. Jak to bylo dál? „Všichni na mě křičeli, že jsem sám a můžu běžet, ale já to ještě vrátil Kubovi (Hromadovi), aby se vytvořily pozice i pro jiné hráče.“Byla to dokonalá intuice.

Hromada přešel přes soupeře a začal ťukes na jeden dotek.

Frydrych od postranní čáry narazil míč rozběhnuté­mu Sýkorovi, který zpětnou přihrávkou našel volného Dannyho.

Trvalo to pár vteřin, při kterých žluté dresy Villarreal­u nestíhaly. Jestli se může český fotbal ze čtvrtečníc­h zápasů Evropské ligy něčím pyšnit, pak zákroky Petra Čecha v brance Arsenalu a nádhernou akcí Slavie, která měla drajv. A dokonalé načasování od každého z aktérů. I Danny, který zprvu bleskově vyrazil na zteč, nakonec zadrobil krok, čímž se nabídl pro zakončení.

„Danny si počínal velmi chytře. Počkal, uvolnil se a byl tam v pravý moment úplně sám. V koncovce zachoval klid a uklidil to placírkou k tyči,“poklonil se Šilhavý zkušenému záložníkov­i, který vedl Slavii jako kapitán.

„Všechno do sebe zaklaplo, protože jsme v útočném postavení měli dobré rozestaven­í. Michal Frydrych byl krásně na lajně, úplně sám, a fantastick­y mi to hodil do volného prostoru. Už mi zbývalo jen běžet,“líčil Sýkora s tím, že měl čas, aby se rozhlédl a mohl vyhodnotit situaci. Jak to tedy vypadalo ze Sýkorova výhledu? „Tomáš Necid nabíhal na první tyč a strhnul s sebou hráče, zatímco pode mnou vyplaval úplně volný Danny.“

Pokud nemáte rádi fotbalový žargon, omluvte nás, ale přesně tak to ve Villarreal­u proběhlo. Danny napřáhl a vzápětí děkoval nebesům, že skóroval. Slávisté dvakrát vystřelili na branku a obě rány skončily v síti. Byl to senzační start, který se ani v nejmenším nečekal.

„Už jak dal Tomáš Necid první gól, bylo to příjemné. Věděli jsme, že můžeme s klidem bránit, zalézt a trochu čekat,“popisoval Michal Frydrych. Jako pravý obránce měl za úkol při útočných výpadech roztáhnout hru do křídla a nabízet se v užitečných pozicích. Přesně tak to udělal při druhé brance: „Villarreal bránil dobře, nenechával nám moc prostoru, ale v tuhle chvíli tam zrovna mezera byla a podařilo se mi míč prostrčit dál.“

Domácí publikum, které bylo od počátku chladné, zmlklo úplně. Žlutá ponorka, jak se domácím historicky přezdívá, schytala dvě torpéda a naklonila se na stranu. Kurz na výhru Villarreal­u v tu chvíli vyrostl na 8,5:1 a z horního patra nejvyšší tribuny bylo slyšet posměšné skandování: „Dejte jim bůra!“

„Už jsem něco zažil, takže jsem byl nad věcí,“reagoval Šilhavý po utkání: „Náskok mě těšil, ale věděl jsem, že soupeř je silný a že to bude ještě těžké.“

Měl pravdu, během tří minut v závěru první půle soupeř vyrovnal. Kurs na Villarreal se rychle vrátil na 1,6:1, ovšem domácí roli favorita stejně nepotvrdil­i. Bank trefili ti, kteří sázeli na remízu.

„Byl to těžký zápas s velice kvalitním soupeřem a pro nás obrovská zkušenost. Jen víc takových soupeřů,“pravil Šilhavý. Mimochodem, Slavia teď má z českých týmů nejblíž k postupu do jara. S pěti body je druhá ve skupině.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia