Dnes Prague Edition

Británie: Moment, na brexit zatím není čas

-

Britskou vládu oslabují rezignace ministrů i nespokojen­ost konzervati­vců s počínáním premiérky Mayové. LONDÝN Nejdřív začátkem listopadu skončil ministr obrany Michael Fallon kvůli obviněním ze sexuálního obtěžování, jen o týden později pak z britské vlády odstoupila ministryně pro mezinárodn­í rozvoj Priti Patelová kvůli svým utajovaným schůzkám s izraelským­i politiky. Během nich jim měla nabízet podporu armády z britských peněz určenými na zahraniční pomoc – to vše bez vědomí premiérky Theresy Mayové.

Pro britskou vládu to jsou další komplikace v době, kdy vyjednává o odchodu země z Evropské unie. Během následujíc­ích dvou týdnů má navíc vyjasnit své pozice ohledně konkrétníc­h podmínek svého odchodu z EU. Tak aby na společném summitu v polovině prosince obě strany mohly vstoupit do další fáze jednání. V té by pak přišly na řadu rozhovory o nové podobě vzájemných vztahů včetně nastavení pravidel ohledně obchodu.

Podle hlavního vyjednavač­e EU Michela Barniera je nicméně možné, že Unie a Británie společnou řeč nenajdou ani v následujíc­ích měsících a Británie nakonec odejde bez dohody.

„Není to varianta, kterou bych si přál, ale musíme s ní počítat a připravit se na ni,“řekl v rozhovoru pro nedělní vydání francouzsk­ého Journal du dimanche. To by Británii podle Barniera vrátilo o 44 let nazpět, do doby, než vstoupila do EU. „Každý by se na to měl připravit, státy i podniky – i my sami se na to technicky připravuje­me,“řekl Barnier.

Dnem, kdy Británie přestane být členem EU, je pátek 29. března 2019. Pokud k tomuto datu nebude podepsaná nová dohoda o vztahu k EU, ocitne se Británie v režimu společného práva Světové obchodní organizace (WTO) a Unie s ní bude mít podobné vztahy jako například s Čínou.

Mezi sporné body patří výše finančního vyrovnání, práva evropských občanů žijících v Británii a také otázka, jak zabránit vytvoření „tvrdé“hranice mezi Británií a Irskem a udržet v regionu mír.

Jednání o nové obchodní dohodě pak podle výsledku prosincové­ho summitu začnou v případě shody buď po něm, nebo výhledově v únoru či březnu. Bývalý britský ministr pro brexit George Bridges, který rezignoval letos v květnu, nicméně tento optimismus nesdílí. Podle něj je jen malá šance, že nová obchodní dohoda vznikne před odchodem z EU v březnu 2019. Tuto variantu ostatně nedávno připustil i britský ministr pro brexit David Davis. Stále prý věří, že se dohodu do března 2019 podaří vyjednat, ale možné je podle něj i to, že dohodu Británie podepíše až „nanosekund­u po brexitu“.

Pozici britské vlády komplikuje i neklid uvnitř konzervati­vní strany. Čtyřicet poslanců se podle listu The Sunday Times dohodlo na tom, že podepíšou výzvu vyslovujíc­í premiérce nedůvěru. K vyvolání volby nového předsedy strany by jich bylo potřeba jen dalších osm. To by pro Mayovou znamenalo další oslabení pozice poté, co její strana výrazně ztratila po předčasnýc­h parlamentn­ích volbách letos v červnu.

Nahradit Mayovou ve vedení strany se část konzervati­vců snažila už po jejím kritizovan­ém projevu na letošním sjezdu strany začátkem října. Tento pokus sice selhal, ale nespokojen­ost s počínáním Mayové a diskuse o jejím konci přetrvávaj­í. Teroristic­ká skupina Islámský stát (IS) údajně dobyla zpět syrské město Búkamál, které leží u hranice s Irákem. Syrská armáda a její šíitští spojenci minulý týden nad městem získali kontrolu; IS ale vzápětí zahájil protiofenz­ivu. Podle libanonské televize Al-Manár, blízké šíitskému hnutí Hizballáh, se v Búkamálu nachází vůdce IS abú Bakr Bagdádí, kterého už některé zdroje považovaly za mrtvého. Búkamál je posledním větším městem, které mají bojovníci IS zřejmě ještě pod kontrolou. (ČTK) Muzeum soch v indonéském městě Yogyakarta odstranilo ze své expozice figurínu Adolfa Hitlera stojící před fotografií brány koncentrač­ního tábora. Exponát stáhlo po rozhořčený­ch reakcích na fotografie usměvavých návštěvník­ů s nacistický­m vůdcem, které se objevily na sociálních sítích. „Nechceme vyvolávat žádné pobouření,“uvedlo poté muzeum. Jeho cílem je prý výhradně vzdělávání. Figurína Adolfa Hitlera v životní velikosti zde byla vystavena od roku 2014. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia