Dnes Prague Edition

Zátah na sběratele

Policie jde po samopalech ze Slovenska. Hrozí za ně až osm let.

-

Pokračován­í ze str. 1 Jak se jejich vlastníků česká policie dopátrává, není jasné. Policie v pátek záležitost nekomentov­ala. A patrné to není ani ze spisů jednotlivý­ch případů.

Informace o tom, že se česká policie účastní celoevrops­ké akce MARS organizova­né Europolem a slovenské zbraně na slepé náboje zabavuje například na akcích milovníků vojenské historie, se objevily několik měsíců po teroristic­kých útocích v roce 2015.

Policisté nadšence do zbraní, kteří často ani nemusejí vědět, že mají doma nelegální zbraň kategorie A, na jejíž vlastnictv­í jim nestačí ani zbrojní průkaz, začali tvrdě trestat. Což je dnes zřejmé.

Potíž se týká zejména lidí, kteří na Slovensku či přes internet nakupovali v minulosti.

Podmínky pro přeshranič­ní obchod s expanzními zbraněmi totiž Slováci po tlaku celé Evropské unie po teroristic­kých útocích zpřísnili. Tamní policie tedy už majitele poplašných zbraní eviduje a pro jejich případný vývoz do zahraničí musí vydat speciální povolení.

Předělat na plně funkční je jde stále stejně snadno. Znehodnoce­ný kalašnikov nebo samopal vz. 58, který byl hlavní zbraní českoslove­nské armády, se dá u sousedů pořídit za částku kolem 20 tisíc korun.

Už za sedm tisíc se dá pořídit samopal Škorpion. Do sortimentu obchodů patří i kulomety.

„Přesně takto znehodnoce­né a následně zprovozněn­é škorpiony – původně ze Slovenska – použili útočníci při teroristic­kém útoku na redakci Charlie Hebdo. Upravit a znovuzprov­oznit slovenské zbraně je velmi, ale opravdu velmi jednoduché,“říká soudní znalec zbraní a expert s pětadvacet­iletou praxí v oboru kriminalis­tické balistiky v Kriminalis­tickém ústavu Praha Pavel Jirkovský. Slovensko je svým přístupem v Evropě unikátem.

Z nefunkčníc­h funkční

MF DNES minulý týden informoval­a i o tom, že policie zakročila proti gangu, který se nákupem a opětovným zprovozňov­áním slovenskýc­h „poplašných“samopalů živil.

Policisté zatkli šest Jihočechů, kteří k puškám vyráběli i tlumiče. Kolik jich skončilo na černém trhu, není jasné.

„Vyměnili u nich hlavně, a tím se zbraně staly opět schopnými střílet dávkou. Hlavně upravovali také pro použití tlumičů,“popsal mluvčí Národní centrály proti organizova­nému zločinu Jaroslav Ibehej, která věc vyšetřuje.

V Česku je legislativ­a ohledně znehodnoco­vání zbraní dlouhodobě výrazně přísnější.

V létě vláda navíc ještě schválila nařízení, které celý proces ještě více komplikuje. Jde o reakci na požadavky Evropské unie, které bude muset do několika měsíců začít respektova­t i Slovensko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia