Dnes Prague Edition

Přísně střežený kachlíčkov­ý klenot

Izraelská ambasáda sídlí v prvním domě s keramickou fasádou v Praze. Na dlaždičky lze narazit i uvnitř cenné stavby.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Trochu Izraele lze spatřit jen kousek od stanice Hradčanská. A to nejen proto, že v kachlíčkov­ané stavbě v Badeniho ulici sídlí ambasáda této země. „Budova mi svým vzhledem, strukturou a designem trochu připomíná stavby v Tel Avivu,“říká izraelský velvyslane­c v Praze Daniel Meron.

Současná podoba vily pochází ze začátku dvacátého století. Tehdy šlo o první dům v Praze s keramickou fasádou. Uvnitř totiž žil a úřadoval majitel továrny na obkladačky. Od 90. let je budova jednou z nejstřežen­ějších v Praze, neboť v ní sídlí izraelské velvyslane­ctví.

Keramické obklady, někdy i s orientální­mi motivy, však na domě zůstaly. Kupříkladu nad vchodem do budovy lze spatřit egyptské vzory. Vázy na výstupcích na fasádě zase mohou odkazovat k antice.

Dlaždičky z keramiky lze spatřit nejen na fasádě, ale i v jejím vnitřku. Při návštěvě ambasády upoutá hlavně fontána, na níž je vyobrazená nahá žena držící zlatou rybu. Ve stejné místnosti jsou také antické reliéfy.

Dům byl původně postaven pro bydlení a pro potřebu kanceláří se nepředěláv­al i proto, že je památkově chráněný. Jako jedna z kanceláří tak nyní slouží i bývalá koupelna a dodnes lze v tamní místnosti spatřit mramorové umyvadlo se zrcadlem.

 ?? Foto: 5x Petr Topič, MAFRA ?? Skrytý skvost Jen návštěvníc­i izraelské ambasády mohou spatřit fontánu skrytou uvnitř budovy. Voda však ze zlaté ryby, kterou drží žena v náručí, netryská. Budovu čeká rekonstruk­ce.
Foto: 5x Petr Topič, MAFRA Skrytý skvost Jen návštěvníc­i izraelské ambasády mohou spatřit fontánu skrytou uvnitř budovy. Voda však ze zlaté ryby, kterou drží žena v náručí, netryská. Budovu čeká rekonstruk­ce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia