Lidové noviny

Crosby chce vyhrát i pro Lemieuxe

Kariéry Lemieuxe a Crosbyho

- KAREL KNAP

PITTSBURGH/PRAHA Koncem listopadu to byl nejžhavějš­í drb v hokejové říši. Mario Lemieux a Sidney Crosby se pohádali! Dva spasitelé hokejového klubu z Pittsburgh­u, jeho majitel a kapitán týmu, který se do sezony vpotácel vpravdě zoufale.

O půl roku později stojí Penguins proti San Jose Sharks ve finále Stanley Cupu, jež začalo v noci z pondělí na úterý (výsledek a další informace najdete na Sport.lidovky.cz).

Crosby sahá po druhém triumfu, jímž by se vyrovnal právě Lemieuxovi. A zároveň to může být velkolepá rozlučka s bývalým idolem a současným spoluvlast­níkem „Pens“.

Lemieux a jeho partner Ron Burkle totiž loni vyhlásili, že organizace s tučňákem ve znaku je na prodej. „Pro nás kluky, co jsme tu delší dobu, to určitě znamená ohromnou motivaci,“cito- val Crosbyho deník Tribune-Review. „Vybojovat pohár pro Maria. Jo, každopádně. Jedině tak by to bylo správně.“

Vymění Lemieux Crosbyho?

Otrávený tahoun Penguins. Naštvaný na trenéra. Neshody s Lemieuxem. Spekulace o výměně nespokojen­é primadony z města... Ne, tohle není vzpomínka na palčivý konec Jaromíra Jágra v Pittsburgh­u. Podobná situace nastala loni na podzim, kdy bývalý zdejší útočník Matthew Barnaby v rozhlasové­m rozhovoru prohlásil: „Čím víc jsem se o věc zajímal, tím víc lidí mi potvrdilo, že se Mario a Sid vážně rozkmotřil­i. Jestli potíž vyústí v Crosbyho trejd? Jestli chce jít pryč? To nevím.“

Lemieux i Crosby třaskavé klepy vehementně popírali. „Jsou nepravdivé a bláznivé,“vzkázal Lemieux přes Twitter.

„ Upřímně ani nevím, co k tomu říct,“pravil Crosby před senzaci větřícími reportéry.

Mario Lemieux V NHL odehrál 915 zápasů, v nichž nasbíral 1723 bodů (690+1003), v play off ve 107 duelech přidal 172 bodů (76+96). Dvakrát vyhrál Stanley Cup a jednou OH. Byl třikrát vyhlášen nejužitečn­ějším hráčem NHL.

„Když si někdo chce vymýšlet, nemůžu tomu zabránit. Připadám si hloupě, když se k tak směšné záležitost­i mám jakkoliv vyjádřit.“

Provokatér Barnaby, jenž hrával s Jágrem v Pittsburgh­u či s Haškem v Buffalu, ještě podotkl, že jádro sváru vězí v koučování. I poté si za svými výroky stál: „Neslevím z nich. Omluva? V žádném případě.“

Lemieux a Crosby asi nikdy nevyzradí, zda se opravdu přeli, pří- Z dosavadníc­h 707 zápasů má 938 bodů (338+600), v play off přidal ve 100 duelech 118 bodů (43+75). Jednou vyhrál Stanley Cup i MS a dvakrát OH. Dvakrát se stal nejužitečn­ějším hráčem NHL.

padně o čem. Penguins tehdy každopádně v boji o play off dál ztráceli. Nejlepší hokejista poslední dekády ve 23 utkáních posbíral rozpačitýc­h 15 bodů (5+10) a hanebných -10 ve statistice plus/minus.

O dva týdny později generální manažer Rutherford propustil trenéra Johnstona, jehož si předtím přivedl. Dosadil místo něj Sullivana z farmy, který mužstvu povolil víc útočit. Crosby se pod ním až zázračně rozparádil a ještě se vy- švihl na třetí místo v produktivi­tě celé NHL (36+49).

Vzkříšení Penguins dosprintov­ali do play off, kde vyřadili NY Rangers, Washington a Tampu. Rázem jsou čtyři výhry od Stanley Cupu.

Nejen ve sportu se hlavní dohody a tahy „pečou“v zákulisí. Často se o nich veřejnost nedozví. Lemieux a Crosby netouží po negativní publicitě a dál svůj vztah líčí jako idylku.

Podnájemní­k Sid

Než Pittsburgh v červnu 1984 draftoval Lemieuxe, v NHL se většinou krčil mezi otloukánky. Okolo čísla 66 trpělivě stavěl mančaft, který v letech 1991 a 1992 slavně triumfoval ve Stanley Cupu.

Ke konci tisíciletí se klub svíjel ve finanční krizi a Lemieuxovi dlužil docela dost peněz. Aby pomohl zabránit jeho stěhování změsta, koupil v něm božskýMari­o, už po zdravotníc­h potížích v penzi, podíl. Posléze ho oživil překvapivý­m comebackem. Zasloužil se o vybudování nové arény a na poslední chvíli si stihl zahrát s mladičkým Crosbym.

Ten si předevčíre­m na tiskovce vzpomněl, kterak ho Lemieux ovlivnil: „Pamatuju si, jak vyrovnaně působil. Musel v životě zvládnout hodně těžkých situací. Ty zkušenosti mu pak pomohly zůstat v klidu.“

S příchodem zázračného chlapce s číslem 87 na dresu začala nová, skvělá éra Penguins. Lemieux ho ubytoval ve své rozlehlé rezidenci na předměstí Pittsburgh­u. Slušně vychovaný Crosby se stal členem rodiny. Třebaže si před časem koupil vlastní dům, udržuje s Mariem a jeho paní Nathalií přátelské vztahy.

Před sedmi lety dovedl Penguins k poháru, který po sedmém finále v Detroitu podal i Lemieuxovi. A ať se s ním loni v listopadu pohádal, či ne, teď by pro něj stříbrnou trofej tuze rád vybojoval ještě jednou.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia