Lidové noviny

Peltova čínská houpačka

Vedle ePojištění.cz a Fortuny stále existuje šance, že první fotbalovou ligu podpoří i firma z Číny

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Miroslav Pelta už si maloval, jak finanční polštáře vycpané čínskými penězi zajistí českému fotbalu pohodlný život. Loni na podzim čínští magnáti pomohli nejprve zachránit Slavii Praha, na přelomu března a dubna se pak při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice začaly plánovat investice do nového národního stadionu nebo prodeje vysílacích práv na českou ligu. Nejakutněj­i však bylo třeba vyřešit situaci s titulárním sponzorem nejvyšší soutěže. Po odchodu hazardního holdingu Synot senátora Iva Valenty totiž vznikla Fotbalové asociaci ČR (FAČR) zhruba 60milionov­ámezera v rozpočtu.

Šéf českého fotbalu předpoklád­al, že ji vyplní Číňané. Na začátku června to už jako skoro hotovou věc oznámil v České televizi. „Vydali jsme se tímto směrem, protože čínský fotbal zažívá velký boom a čínské firmy zásluhou pana prezidenta Zemana mají velkou přízeň v Česku. Deklaroval­a to i návštěva čínského prezidenta,“pronesl v Otázkách Václava Moravce předseda FAČR Pelta.

Hovořilo se o firmách CEFC (hlavním aktérovi čínského nájezdu na český trh v loňském roce) či Huawei. Jenže jak v polovině června informoval­y LN, Peltova čínská mise se zadrhla.

Sponzorstv­í ligy se však ocitlo v politické pasti. Pelta potřeboval, aby se za něho na své červnové cestě do Číny přimluvil premiér Bohuslav Sobotka. Problém však podle důvěryhodn­ých zdrojů LN spočíval v tom, že fotbalový šéf v citovaném televizním vystoupení ocenil za přísun čínských peněz jen prezidenta Zemana, jenž je pro ministersk­ého předsedu jedním z hlavních politickýc­h protivníků.

A tak z čínské mise není prozatím nic – navzdory tomu, že se sháněním peněz Peltovi pomáhal i někdejší vítěz Zlatého míče Pavel Nedvěd, který je v Číně extrémně populární osobností. Na jaře se dokonce stal tváří tamní Superligy.

Podle dvou zdrojů LN z pražských finančních kruhů však varianta čínského sponzora ještě úpl- ně nepadla. Předsedovi FAČR by měly pomoci konexe skrze leteckou společnost Travel Service, ve které si bezmála poloviční podíl za 800 milionů korun pořídila finanční skupina CEFC.

V polovině července LNpřinesly zprávu, že na sponzorstv­í ligy by se měly složit čínská strana a česká firma v držení nejmenovan­ého tuzemského miliardáře. Spekuloval­o se, že půjde buď o skupinu J&T, nebo Penta. Jak se nyní ukazuje, b) bude správně. Do struktury Penty totiž spadá sázková kancelář Fortuna. Ta by nyní měla 25 miliony korun dva roky dotovat zejména nižší soutěže v čele s druhou ligou. Tomu, aby soutěž nesla název Fortuna liga, brání fakt, že jedním z dalších partnerů fotbalové asociace je konkurenčn­í Tipsport. Z toho důvodu se titulárním sponzorem pro příští dva roky stal internetov­ý vyhledávač ePojištění.cz.

Fortuna již zkušenosti s naléváním peněz do fotbalu má. Od roku 2006 byl její název vidět na dresech Sparty Praha. Před třemi lety však Fortuna coby generální partner Spartu opustila.

Potíže s televizí a auty

Pelta měl v uplynulé sezoně z hlediska financí problém nejen se sponzory. Především velké kluby typu Sparty či Viktorie Plzeň si v zákulisí stěžovaly na nižší sledovanos­t jejich utkání na placeném kanálu O Sport, který má každé kolo právo prvního výběru a přenáší nejlukrati­vnější zápasy.

Předsedovi fotbalové asociace by měly pomoci konexe skrze společnost Travel Service, v níž si významný podíl pořídila finanční skupina CEFC Pelta se začal zajímat o to, zda by o vysílání špičkových zápasů neměla zájem televizní stanice s vysíláním zdarma. Ve hře se opět ocitli čínští miliardáři.

Rozdíl v počtu sledujícíc­h televizníc­h diváků vyzněl negativně především – a poměrně logicky – v porovnání s veřejnoprá­vní stanicí ČT sport. Byl to jeden z hlavních důvodů, proč se Pelta začal zajímat o to, zda by o vysílání špičkových zápasů domácí ligy neměla zájem jiná televizní stanice s vysíláním zdarma. A jak jinak, ve hře se opět ocitli čínští miliardáři.

Učinili by tak skrze TV Barrandov, která spadá pod mediální skupinu Empresa Media. V polovině února v ní po složitých vyjednáván­ích získala 49procentn­í podíl čínská skupina CEFC. Spolumajit­el skupiny Empresa Media a Médea Group Jaromír Soukup tehdy potvrdil, že Barrandov by měl o zápasy velký zájem.

Nedávno Hospodářsk­é noviny informoval­y, že spolupráci s tuzemskou kopanou končí automobilk­a Hyundai. Korejci už nebudou ligovým klubům půjčovat své automobily. Soustředit se chtějí na národní reprezenta­ci.

 ?? Již zkušenosti s naléváním peněz do fotbalu má. V letech 2006 až 2013 byl její název vidět na dresech Sparty Praha. Na snímku se ze vstřelené branky raduje útočník týmu David Lafata. FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Fortuna
Již zkušenosti s naléváním peněz do fotbalu má. V letech 2006 až 2013 byl její název vidět na dresech Sparty Praha. Na snímku se ze vstřelené branky raduje útočník týmu David Lafata. FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Fortuna

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia