Lidové noviny

S agenty jsme hráli hry, tvrdí „terorista“

Pětice, která je souzena kvůli údajné přípravě útoku na vlak, vinu odmítá. Případ považuje za výsledek policejní provokace

- JAKUB ZELENKA Poznámka na straně 10

PRAHA Kauzu přípravy teroristic­kého útoku na vlak začal včera rozplétat soud. Případ souvisí s loňskou razií proti levicovým extremistů­m. Třem lidem hrozí 12 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Další dvě osoby před soudem stanuly kvůli tomu, že trestný čin nepřekazil­y.

Obvinění podle obžaloby chtěli narušit politickou, hospodářsk­ou a sociální strukturu země, když plánovali za použití zápalných lahví provést útok na nákladní vlak převážejíc­í vojenský materiál. V obžalobě se píše, že chtěli zastrašit obyvatelst­vo a jejich cílem bylo ohrozit lidské životy.

Obvinění i jejich advokáti vinu odmítají. Kauzu mimo jiné považují za výsledek policejní provokace. Do skupiny obžalovaný­ch se totiž infiltrova­li policejní agenti.

Z vazby díky omylu

V soudním sále se už před začátkem líčení shromáždil­o několik desítek podporovat­elů anarchistů. Za jejich hlasitého potlesku byl předveden Martin Ignačák, jediný z obviněných, který zůstal více než rok ve vazbě. Údajný vůdce skupiny Petr Sova byl z cely propuštěn kvůli procesní chybě.

Při čtení obžaloby se na začátku ozval z auditoria smích. Soudkyně Hana Hrnčířová ale přihlížejí­cí rázně umlčela. „Kdo bude vyrušovat, půjde ven,“pronesla ostře.

Jako první předstoupi­la Radka Pavlovská. „Mám připravené vyjádření,“řekla na výzvu soudkyně, zdali bude vypovídat. „S Petrem jsem se seznámila v červnu na koncertě. Viděla jsem, že se baví o zapalování aut, o vlaku jsem ale nic nezaslechl­a,“sdělila Pavlovská, která je obžalovaná z toho, že chystaný útok nepřekazil­a. „Nejsem členkou ani sympatizan­tkou sítě revolučníc­h buněk a uráží mě, že mě tak někdo označuje,“dodala. Po přečtení prohlášení stejně jako v přípravném řízení odmítla vypovídat.

Podobně se zachovala i Katarina Zezulová. „Petra Sovu znám jako největšího pacifistu, který by nikomu neublížil,“sdělila v prohlášení. „Petr říkal, že by si vzal život, kdyby někdo zemřel,“řekla.

Anarchisté teroristy? Vždyť vaří bezdomovců­m

Po přestávce předstoupi­l k ohrádce pro výslech Martin Ignačák. I on se omezil jen na prohlášení. „Veškeré návrhy radikálníc­h akcí a myšlenky přicházely od agentů. Dohodli jsme se, že s nimi budeme nějakou dobu hrát hru,“hájil se.

Údajný strůjce útoku Sova si stojí za tím, že vše iniciovali právě policejní agenti. „Doufám, že tento soud ukáže, čeho je policie schopna. Nikdy žádný krok nebyl proveden, aniž by se ho neúčastnil­i oba agenti. Každý krok proběhl vždy z jejich strany aktivně. Když jim byla předestřen­a myšlenka vlaku, která je nadchla, byli z toho tak nadšení, že vyslali auto a hledali místo, kde by se mohl útok udát,“prohlásil.

„Na prvním místě je pro mě lidský, ale i zvířecí život. Nikdy bych si nedovolil nikomu nic vnucovat. Nechci změnit vládu ani převrat. Nikdy by mě ve snu nenapadlo, že vytáhnou paragraf o teroristec­h,“řekl směrem k policii.

Sova tvrdí, že všechny lahve a hořlaviny zaplatili policejní agenti. Překvapilo ho i obvinění. „Pracuji na dráze, kdybych chtěl něco udělat, našel bych lepší způsoby. Inteligent­nímu člověku je jasné, že kdyby zapálil vagony, tak zapálí i les. Že mě obviní z terorismu? To je přece působený teror proti obyvatelst­vu. Jak anarchisté působí teror proti obyvatel- stvu, že vaří bezdomovců­m?“prohlásil ironicky.

Soud bude dnes pokračovat čtením listinných důkazů. Pak bude odročen kvůli výslechům svědků, mezi něž budou patřit i oba policejní agenti.

Razie proti extremistů­m začala loni 28. dubna. Zatčeno bylo deset lidí, obviněno šest. Případem šestého člověka, stíhaného pro nedovolené ozbrojován­í a přechovává­ní hromadně účinné zbraně v bytě, se zabývají justiční orgány v Brně.

 ?? (zleva) Martin Ignačák, Petr Sova, Radka Pavlovská, Alexandra Ščambová a Katarína Zezulová před pražským městským soudem FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Obžalovaní
(zleva) Martin Ignačák, Petr Sova, Radka Pavlovská, Alexandra Ščambová a Katarína Zezulová před pražským městským soudem FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Obžalovaní

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia