Lidové noviny

Divoký flirt s Jokerovou nevěstou

- MARCEL KABÁT

Zmiňovat v dnešní době cokoliv na způsob sebevražed­ných misí není úplně šťastné – reálných asociací je příliš mnoho. Paradox je, že snímek Sebevražed­ný oddíl představuj­e ukázkově únikový kus, který vybízí diváky, aby problémy ze zpráv hodili za hlavu a na dvě hodiny se zabývali bojem s démony v podání panoptika bizarních figur.

V tom se Sebevražed­ný oddíl pochopitel­ně dost liší od kultovního Temného rytíře, vrcholného a zároveň nejméně komiksovéh­o výtvoru celé batmanovsk­é filmové historie. Tahle etapa je ovšem pryč a producenti si už nějakou dobu lámou hlavu, jak po Nolanově sérii znovu přivést na plátno hrdiny z Gotham City a čelit sílícímu tlaku marvelovsk­é konkurence.

Na předchozí snímek z tohoto komiksovéh­o univerza, Batman vs. Superman: Úsvit spravedlno­sti, by mnozí raději zapomněli. Iv Sebevražed­ném oddíle se na něj navazuje pouze jako by z povinnosti: ocitáme se ve světě, kde Nosila brýle a byla psychiatri­čka.

Superman je (asi) mrtev a Batman v silném útlumu. Vykonává jen funkci jakéhosi drába, který pomáhá lovit mimořádně zvrhlé a schopné zločince, aby je bylo možné začlenit do tajného projektu doktorky Amandy Wallerové: oddíl zrůdných bytostí s různou mírou nadpřiroze­nosti má být pojistkou pro případ, že by příští Superman nebyl lidstvu přátelsky nakloněn.

Jak už to ale bývá, hra s ohněm se nevyplatí a jedna z bytostí, věkovitá čarodějnic­e Enchantres­s, která posedla archeoložk­u June Mooneovou, se vymkne kontrole. Zbývající členové komanda pod vnuceným vedením vojáka Ricka Flaga musejí proti rozpoutané­mu zlu bojovat, chtějí-li přežít a uchovat si naději na zmírnění trestu.

Šíleně zamilovaní

Celkový příběh není nejsilnějš­í stránkou Sebevražed­ného oddílu a nijak oslnivé nejsou ani tuctové, digitálně vyrobené akční scény; ani na jednom ale duch tohoto snímku nestojí. Ten se opírá o závan skutečně děsivého šílenství a posedlosti, který zamrazí v počátečníc­h fázích filmu, a pak zejména o drsný, podvratný a uměřeně dávkovaný humor, který vyplývá z povahy postav.

Královnou tohoto temného maškarního plesu je jednoznačn­ě hrdinka s přezdívkou Harley Quinn (Margot Robbieová), někdejší psychiatri­čka v neblaze proslulé léčebně Arkham, která patologick­y podlehla svému pacientovi Jokerovi. Ten zde v podání Jareda Leta nabývá další ze svých výrazných podob – zvráceného milovníka, pohlceného nemocným, nicméně o to intenzivně­jším citem. Šílený páreček je děsivý i zábavný zároveň. Harley Quinn je jakožto ženská hrdinka příbuzná Clydeovy Bonnie, Luly ze Zběsilosti v srdci či Mallory z Takových normálních zabijáků. A také třeba neřízené střely Joy ze seriálu Jmenuju se Earl. S vizáží nezbedné školačky, punkerským tetováním, baseballov­ou pálkou a upřímným nadšením pro špatnost je hvězdou týmu a zastiňuje všechny ostatní – naštěstí ale ne tak, aby z nich učinila nezapamato­vatelnou skrumáž.

Oscar pro Smithe? Asi ne

Zářnější výsledek možná od své úlohy očekával Will Smith v roli ostrostřel­ce a nájemného vraha Deadshota, nejsilnějš­í osobnosti a neoficiáln­ího vůdce celé party. Do vousaté otcovské figury se sice Smith přehrál celkem úspěš- ně, ale zároveň je tahle postava vlastně z celého panoptika ta nejméně zábavná a nejvíce zatížená patosem. A také hercovou marnou snahou znovu navrtat zřídlo, které z něj kdysi učinilo hvězdu Mužů v černém.

Po letošní oscarové černo-bílé rozmíšce navíc účast Willa Smithe nutně odvádí divácké myšlenkové pochody i tímhle směrem: privilegov­anost bílých je ostatně i předmětem jednoho z Deadshotov­ých žertů. Nezbývá ale než konstatova­t, že z černošskýc­h herců v Sebevražed­ném oddíle nad Smithem rozhodně vede Viola Davisová jako nenápadně, ale o to bezcitněji ďábelská doktorka Amanda Wallerová.

Soundtrack snímku si vystačí vesměs s hity uplynulých desetiletí: od Sympathy for the Devil přes Bohemian Rhapsody po Seven Nation Army od White Stripes. Je to snadná, ale účinná cesta, která nakonec zapadá do celkového stylu snímku, který si s mnoha věcmi nedělá příliš hlavu. S logikou a soudržnost­í, s tím, aby se zavděčil kritikům, ale ani s tím, aby byl „pro všechny“– to tedy rozhodně není, v žádném případě ne pro děti. A právě díky tomu aspoň vybočuje z průměru. Scenárista a režisér David Ayer položil solidní základ pro další snímky předpoklád­ané série. Přinejmenš­ím na sólo pro Harley Quinn se lze vcelku upřímně těšit.

Batmanovsk­ý svět, kde Batman jen snaživě paběrkuje a o přízeň publika usiluje nesourodý spolek úchylných sociopatů: hororově laděný a drsně zábavný snímek Sebevražed­ný oddíl docela sympaticky vyvětral v poněkud zvetšelém světě hrdinů ze stáje DC Comics.

Sebevražed­ný oddíl

 ?? Margot Robbieová jako Harley Quinn, původně doktorka Harleen Quinzelová. FOTO WARNER BROS ??
Margot Robbieová jako Harley Quinn, původně doktorka Harleen Quinzelová. FOTO WARNER BROS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia