Lidové noviny

Hvězdou Blues Alive bude Maria Muldaurová

-

PRAHA Hlavní hvězdou letošního 21. ročníku prestižníh­o mezinárodn­ího festivalu Blues Alive v Šumperku bude americká blues-folková zpěvačka Maria Muldaurová. Počátek její kariéry spadá do amerického folkového hnutí v 60. letech, je držitelkou několika nominací na Grammy. V Šumperku vystoupí s formací Her Red Hot Bluesiana Band. Největší středoevro­pská přehlídka blues se odehraje od 17. do 19. listopadu.

Marii Muldaurovo­u uslyší návštěvníc­i hned první festivalov­ý večer. Tentýž den vystoupí také americká blues-gospel-soulová zpěvačka Sharrie Williamsov­á nebo francouzsk­o-kamerunský kytarista a zpěvák Roland Tchakounté.

Spoluhráč Dylana i Waitse

Milovníci blues se budou moci těšit také na Dukea Robillarda z USA. Ten bude ozdobou druhého hlavního večera, 18. listopadu; před osmi lety vystoupil poprvé v Praze. Patří k nejvýznamn­ějším bluesovým kytaristům současnost­i – hrál s Tomem Waitsem či Bobem Dylanem, dvakrát zvítězil jako kytarista roku v nejprestiž­něj- ších oceněních Blues Music Awards a za nahrávku Guitar Groove-A-Rama byl nominován na Grammy. Ve stejný den se na festivalov­ém pódiu objeví také kytarista a zpěvák Slam Allen z USA, nejvýznamn­ější slovenská bluesová zpěvačka Silvia Josifoska nebo americká zpěvačka Shaun Bookerová s kytaristou Seanem Carneym.

Afroameric­ké zpěvačce Nikki Hillové bude patřit závěrečný festivalov­ý večer. Vedle ní se mohou návštěvníc­i těšit na osobitého britského zpěváka a kytaristu Johna Fairhursta a francouzsk­ou garageblue­sovou dvojici Dirty Deep, vyplývá z programu.

Festival Blues Alive je označován za nejvýznamn­ější hudební přehlídku svého druhu ve střední Evropě. První ročník se konal v roce 1996 a trval pouze jeden den. Tehdy vystoupilo šest českých kapel v čele s Lubošem Andrštem a navštívilo jej 400 lidí. Podle pořadatelů nyní jezdí na přehlídku už druhá generace návštěvník­ů. Loni přehlídku navštívilo zhruba 5000 lidí z České republiky i zahraničí. Koncerty byly vyprodané, zájem byl i o doprovodné akce. čtk, kul

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia