Lidové noviny

Fandíš vládě, nebo rebelům?

Co všechno je třeba zvažovat při pohledu na Aleppo a na rozhodován­í o válce v Sýrii

-

Sýrie je magnetem světa. Ukazuje, co se může stát, když se jediná supervelmo­c vzdá na Blízkém východě svého vlivu. Jak rychle a účinně mocenské vakuum využijí džihádisté. Jak obtížně se pak daří nastolit jakous takous stabilitu. A jak rozdílné může být chápání stability pro zemi, která se před pěti lety propadla do „černé díry“.

Sýrie živí spor Moskvy a Washington­u: neshodnou se na hlavním cíli ani na pořadí priorit. Navíc Sýrie slouží jako zkumavka západních společnost­í. Snímky bombardova­ného Aleppa umožňují klást jednoducho­u otázku a ještě jednodušej­i hodnotit odpovědi. Asi v tomto stylu: řekni mi, komu fandíš, a já ti povím, kdo jsi.

Fandíš rebelům proti Asadovi? Pak jsi humanista, který to myslí dobře s ohroženými, se Sýrií, ba lidstvem. Fandíš vládě? Pak jsi v lepším případě cynik, v horším grázl, fanoušek Putina a jeho chlapácké brutality. Fandíš-li mu v Sýrii, potom mu jistě fandíš i v Evropě, což je v příkrém rozporu nejen s evropskými hodnotami, ale i s českým národním zájmem.

Takhle vyhroceně se ta otázka neklade, ale k takto vyhroceným postojům míří. Jako by každý musel patřit do škatulky „my“či „oni“. Jako by příslušnos­t k táboru Západ či Východ byla důležitějš­í než kritické hodnocení argumentů. Ne nadarmo se mluví o nové studené válce. Jenže toto by neměl být ten hlavní způsob, jak krveprolit­í v Sýrii nazírat a hodnotit.

Když příměří rozparcelu­je zemi

Je to těžké. Každý, kdo viděl záběry bombardova­ného Aleppa, se zhrozí. Ale emoce, zděšení z tisícůmrtv­ých a hlavně ze zabitých dětí by neměly zcela zakrýt zásadní otázku: Co je hlavním cílem. Je jím zastavit utrpení lidí v Aleppu? Nebo „dokopat“Sýrii k jakés takés stabilitě?

Deklarovan­ým cílem Západu – konkrétně Baracka Obamy – je příměří pro Aleppo. Deklarovan­ým cílem Ruska je stabilita pro Sýrii jako stát (stát ve sféře vlivu Moskvy) i za cenu brutální pacifikace Aleppa. Jsou ty cíle slučitelné? Skoro se zdá, že ne. Končí-li občanské války nějakým stabilním uspořádání­m s klidnými hranicemi, tak vždy až po úplném vítězství jedné strany.

Bylo tomu tak v samotných USA, kde Sever úplně porazil Jih i za cenu nepěkných věcí typu taktiky spálené země, kterou „vynalezl“v Georgii. Bylo tomu tak ve Španělsku před 80 lety, kde falangisté úplně porazili republikán­y. Bylo tomu tak i v Řecku před 70 lety, kde monarchist­é rozdrtili komunisty.

V konfliktec­h, jež neskončily úplným vítězstvím jedné strany, ale kompromisn­í dohodou o příměří, to vypadá jinak. Místo stability se prosadí územní rozdělení. Ilustrují to Kypr, Svatá země, Kašmír či Bosna. Tam nejsou klidné a uznávané hranice, ale „linie příměří“či „zelené čáry“. A nic na tom nemění fakt, že pokrokový svět pokládá linii příměří ve Svaté zemi z roku 1949 („zelenou čáru“) za mezinárodn­í hranici, na kterou se Izrael prostě musí stáhnout.

Pro Sýrii z toho plyne zhruba tolik. Převáží-li přístup Západu, může sice prosadit tu či onde příměří, ale stát bude rozdělený do mozaiky enkláv (jako Bosna, ale s džihádisty doma i za humny). Převáží-li přístup Ruska, bude populační těžiště státu kontrolova­t Asadova vláda, která sice dokáže být brutální, ale je jasně protiislam­istická a podporují ji menšiny. Oba přístupy nejsou zdaleka ideální, oba mají své plusy a minusy, ale jen těžko je lze vydávat za spor mírotvorců s genocidník­y.

Když rebely vedl Franco

V poslední době se celkem pochopitel­ně vnucují příměry k občanské válce ve Španělsku. Aleppo i Guernica jsou symboly měst drcených brutálními nálety. Ale jinde mohou převažovat nesrovnalo­sti. Třeba v tom, že španělští republikán­i byli stranou vládní (měli legitimitu z voleb), kdežto generál Franco vedl stranu povstaleck­ou. Otázka: „Fandíš vládě, nebo rebelům?“měla opačnou polaritu. Tehdy pokrokový svět fandil vládním (proti Frankovi), dnes rebelům (proti Asadovi). Ale důležitějš­í je cosi jiného.

Syrští rebelové opírají svoji legitimitu jen o to, že nastavují zrcadlo Asadovi a brutalitě páchané v Aleppu. Ta hrozí i jim, když prohrají. Ale jak by vládli, kdyby vyhráli? Nikdo neví. Fotky zabitých dětí budí silné emoce. Ale dění kolem Aleppa může připomenou­t i cosi jiného než Guerniku. Třeba emoce při zásahu Izraele v Gaze proti raketám odpalovaný­m odtamtud. I tehdy noviny přinášely fotografie zabitých dětí a slogany typu „Izrael chce Gazu vybombardo­vat do doby kamenné“. Ale kdyby ty emoce rozhodoval­y, kdyby platilo, že co je podložené emocí, zaslouží si fandění, zasloužily by si ho brigády Kásám či Hamás.

Problémem Sýrie je souboj mezi brutalitou v Aleppu, kterou vidíme, a nejistotou, kterou můžeme jen tušit (či si ji představit podle toho, co se děje v Libyi). V této situaci by otázka „Fandíš vládě, nebo rebelům?“neměla sloužit ani ke kádrování lidí, ani k nálepkován­í politiků.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia