Lidové noviny

Domácímu hospodářst­ví Češi věří

-

roku mírně oslabila důvěra v českou ekonomiku, celoročně ale posílila. V prosinci meziměsíčn­ě klesla o 0,2 bodu na 99,1 bodu, přičemž v předchozíc­h pěti měsících rostla a v listopadu byla nejvyšší od května 2008. Mezi podnikatel­i se od listopadu důvěra snížila o 0,4 bodu, u spotřebite­lů se zvýšila o 0,8 bodu. Meziročně je důvěra v hospodářst­ví u obou skupin vyšší. Vyplývá to z včera zveřejněný­ch údajů Českého statistick­ého úřadu.

životního prostředí vydalo další dvě souhlasná stanoviska o vlivu na životní prostředí EIA k dopravním stavbám, které vláda určila jako prioritní. Jedná se o modernizac­i železniční trati Sudoměřice–Votice a jihovýchod­ní část obchvatu Otrokovic. Pokud projekty splní 11 podmínek zmírňující­ch dopady staveb na životní prostředí a zdraví lidí, mohou získat stavební povolení. Celkově tak ministerst­vo vydalo pět souhlasnýc­h stanovisek, další čtyři klíčové stavby ještě na posudky čekají.

prvních deset měsíců fungování kontrolníh­o hlášení DPH dostaly české firmy kvůli nim 1776 pokut za 76,8 milionu korun. Informoval­a o tom včera poradenská společnost Grant Thornton, která získala údaje od Generálníh­o finančního ředitelstv­í. Kontrolní hlášení bylo zavedeno jako opatření v boji proti daňovým únikům, týká se asi půl milionu poplatníků.

vláda bude zřejmě muset na záchranu banky Monte dei Paschi di Siena vynaložit až 6,5 miliardy eur (175,6 miliardy korun). To je více, než se původně čekalo. S odvoláním na své zdroje to včera uvedla agentura Reuters. Evropská centrální banka v pondělí oznámila, že Monte dei Paschi bude muset zvýšit kapitál o 8,8 miliardy eur místo dříve uváděných pěti miliard. Třetí největší italská banka požádala minulý týden o státní podporu, protože se jí nepodařilo získat pět miliard eur od soukromých investorů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia