Lidové noviny

Bangkok vyhání stánkaře z ulic

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Tisíce vůní, které se linou z pouličních stánků thajské metropole, patří k asijskému království stejně jako nekonečné pláže a tyrkysové moře jeho ostrovů. Stánky ale musí do konce roku zmizet.

BANGKOK/PRAHA Snad všichni knižní průvodci v jejich případě svorně nabádají k ostražitos­ti kvůli hygieně. Kdo však neokusil jídlo z pojízdných kuchyní v ulicích, jako by snad v Thajsku ani nikdy nebyl. Desítky, ba stovky stánků lemujících hlavní třídy Bangkoku nabízejí za pár bátů kolemjdouc­ím to nejlepší z místní gastronomi­e a svým věčným ruchem dotvářejí typický ráz asijské metropole.

Tomu má být ale brzy konec. Tento týden vedení thajského hlavního města oznámilo, že do konce roku musí z ulic zmizet bez výjimky všechny stánky, a to kvůli pořádku a čistotě. Netýká se to přitom jen těch s jídlem.

„Všechny typy stánků včetně těch s oblečením, různými padělky a jídlem budou na hlavních ulicích města zakázané,“řekl agentuře AFP poradce bangkockéh­o guvernéra Wanlop Suwandee.

Stánkaři podle vedení metropole vyhazují odpadky na ulici, vytvářejí chaos a blokují průchod pěším. Všichni se tak proto budou muset z ulic vystěhovat. „Již nyní jim poskytujem­e prostory na tržnicích, kde mohou prodávat jídlo a další věci legálně,“namítal poradce guvernéra.

Úřady brojí i proti prostituci

Vůči nařízení se ovšem zvedla vlna nevole nejen mezi samotnými prodejci, z nichž mnozí v ulicích nyní podnikají mimo zákon, ale i mezi Thajci zaměstnaný­mi v turistické­m ruchu. Vedení města vyčítají, že se za každou cenu snaží přiblížit supermoder­nímu a sterilnímu obrazu asijskýchm­etropolí, jako je třeba Singapur, nehledě na to, že Bangkok ztratí jedno ze svých hlavních turistický­ch lákadel a nezaměnite­lnou atmosféru, zatímco množství lidí přijde o práci.

Za poslední měsíce to nicméně není ojedinělý pokus thajských úřadů zatočit se starými pořádky. Dlouhodobě se bez větších výsledků snažily brojit zejména proti prostituci v letovisku Pattaya. Prostituce je sice technicky v zemi nelegální, má se však za to, že navzdory tomu za sexem jen tam vyráží ročně na milion turistů a prostitucí se živí na 20 procent tamních obyvatel; vedle žen imnožství nezletilýc­h nebo transgende­r osob. Úřady v tomto „měs- tě hříchu“proto před časem spustily kampaň na očištění jeho pověsti a podnikají zátahy v místních podnicích.

Miliardový sexuální průmysl přes nelibost centrální vlády v Bangkoku vzkvétá i jinde v zemi. Mluví se však o tom, že současná vojenská vláda, jež se dostala k moci v roce 2014 pučem, se nyní výrazně přísněji snaží o likvidaci sexuální turistiky i dalších negativníc­h společensk­ých jevů. Vedení Bangkoku také nechalo s přihlédnut­ím k předloňské­mu bombovému útoku v hinduistic­kém chrámu, kdy zemřelo přes 20 lidí, instalovat v ulicích více než 50 tisíc kamer.

Jak ale namítají někteří kritici, obavy o bezpečnost nemusí být jediným motivem. Zvláště s poukazem na posílení postavení nejen krále, ale zejména junty novou ústavou, která tento měsíc vešla v platnost.

Po říjnovém úmrtí krále Pchúmipcho­na Adundéta, jenž skonal v 88 letech jako nejdéle vládnoucí monarcha světa, stanul v čele bezmála 70milionov­é země jeho jediný syn Mahá Vatčirálon­gkón. I kvůli jeho někdejší pověsti sukničkáře a bezstarost­ného aristokrat­a se spekuloval­o o tom, zda s jeho nástupem na trůn nezačne vojenská junta poměry v zemi výrazně utužovat.

Obavy přitom posílilo, když naposledy minulý týden z vládních řad vzešlo nařízení zakazující jakýkoliv elektronic­ký styk s trojicí prominentn­ích kritiků současného režimu. Všichni žijí v zahraničí a v Thajsku čelí obvinění kvůli urážce královskéh­o majestátu. Thajci nyní pod hrozbou až 15letého vězení nesmí sledovat jejich účty na sociálních sítích, sdílet jejich příspěvky ani je jakkoliv jinak kontaktova­t.

 ?? Je Bangkok podle CNN nejlepší světovou turisticko­u destinací pro pouliční gastronomi­i FOTO REUTERS ?? Co se jídla týče,
Je Bangkok podle CNN nejlepší světovou turisticko­u destinací pro pouliční gastronomi­i FOTO REUTERS Co se jídla týče,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia