Lidové noviny

Ukazatel

-

ledne se mi ten obraz vracel, a když jsem si šla večer lehnout, odložila jsem jiné knihy a vytáhla z knihovny jedny z Chruščovov­ých pamětí (jediné, které mám doma) v naději, že se tam podobných perel najde víc. Nenašla jsem však ani tuhle – ne proto, že by si ji byla paní Silnická vymyslela, ale proto, že namluvené Chruščovov­y paměti měly po přepisu tisíce stránek a různí vydavatelé z nich různě vybírali to, co jim připadalo nejdůležit­ější.

Také jsem se byla podívat na jednom podniku Českých center. Česká centra mi z různých důvodů opravdu leží na srdci a jsem jen a jen ráda, že byl odvolán jejich ředitel Jan Závěšický. Ta instituce totiž vypadala, že hodně změní svou podobu: jako by místo české kultury a myšlení měla propagovat všelijaké obchodní styky.

Putna

Středa Baldýnský Velice mě to naštvalo, protože na obchod jsou na velvyslane­ctvích různé jiné instituce, centra vznikla proto, aby se veřejnost v jiných zemích mohla – bude-li mít zájem – dozvědět o naší zemi něco jiného, než co tady vyrábíme a rádi bychom prodali.

Před nedávnem se ozvaly stovky francouzsk­ých intelektuá­lů dopisem proti odvolání Jeana-Gasparda Páleníčka, který vyhrál konkurz na ředitele Českého centra v Paříži, jenže pan Závěšický ho nejmenoval, ale odvolal… Předpoklád­ám, že právě tohle vedlo k odvolání pana Závěšickéh­o. Nevím, co se děje v útrobách ministerst­va zahraničí a jaké „šachy“se tam hrají, ale vím jistě, že v každé zemi existuje vrstva lidí, kteří nemají zájem jen o obchod, a chtějí-li poznat nějakou zemi, zajímá je, co si tam lidé myslí, jaké tam vycházejí kni-

Čtvrtek Rejžek hy, jaké se točí filmy a vůbec jak vypadá tamní kultura. A právě k tomu měla Česká centra sloužit. Sleduji tedy zpovzdálí, kam se budou centra ubírat a držím palce, aby setrvala u původního zaměření. Moc bych si přála, aby si to vzal za své i ministr zahraničí Zaorálek, na němž to nakonec bude záležet. Když si, jak jsem se tuhle kdesi dočetla, na cestách čte Jana Patočku (to bych já nedokázala, já čtu na cestách lehčí literaturu), snad by mohl a měl mít pro kulturu jisté pochopení a nedopustí, aby se z Českých center stal jen další propagátor obchodu. PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia