Lidové noviny

Útok na pláži v Egyptě

-

hraniční turisty. Podle jednoho ze svědků prý útočník křičel, že nechce nijak ublížit Egypťanům.

Útok se odehrál v době vrcholící turistické sezony, kdy jsou letoviska plná návštěvník­ů.

Všem svým 14 českým klientům, kteří se nacházeli v bezprostře­dní blízkosti incidentu, cestovní kancelář Blue Style zajistila náhradní ubytování. Podle vyjádření kanceláře se jednalo o ojedinělý incident. „V současné chvíli jsou všichni cestující naší cestovní kanceláře v pořádku,“informoval mluvčí kanceláře Václav Nekvapil. CK Pantour potom slíbila, že udělá maximum pro co nejrychlej­ší bezplatné navrácení klientů zpět do vlasti.

Místopředs­eda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež potvrdil, že nyní v Egyptě pobývá více než 3000 českých turistů, z toho v samotné Hurghadě zhruba 700.

Útok v tomto letovisku se při- tom odehrál jen pár hodin poté, kdy v Gíze nedaleko Káhiry zahájili islamisté palbu na egyptské policisty. Pět lidí zabili. Ani v Hurghadě, kterou každoročně navštěvují stovky Čechů, přitom nejde o první ozbrojený útok. Loni v lednu zde útočili dva stoupenci takzvaného Islámského státu, nožem zranili tři turisty.

Teroristic­ké hnutí si založilo svoji egyptskou provincii na Sinajském poloostrov­ě a od roku 2013, kdy byl svržen prezident Muhammad Mursí, člen Muslimskéh­o bratrstva, islamisté stupňují útoky zvláště proti bezpečnost­ním složkám. K jejich dalším cílům patří menšinoví egyptští koptové, kteří zažili letos hned několik krvavých útoků proti svým kostelům a komunitám.

Turisté jsou hned další na řadě. Velkou ranou pro důvěru zahraniční­ch návštěvník­ů byla katastrofa ruského letadla nad Sinajským poloostrov­em z října 2015. Tragédii nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě. K útoku se již dříve přihlásil Islámský stát a ruská tajná služba ukončila vyšetřován­í s tím, že v troskách byly nalezeny stopy výbušniny.

V Egyptě proto už leta panují stále přísná bezpečnost­ní opatření. Parlament nyní schválil návrh prezidenta Abdala Fattáha Sísího na prodloužen­í výjimečnéh­o stavu, který byl vyhlášen v dubnu, o další tři měsíce. „Okolnosti, kvůli kterým byl výjimečný stav vyhlášen, platí, a proto bylo nutné jej ponechat v platnosti,“sdělil předseda sněmovny reprezenta­ntů Alí Abdalál.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia