Lidové noviny

Policie jde po stopě žlutého fosforu

Agresivní jed

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ KATEŘINA SURMANOVÁ

Policie zkoumá příběh, v němž figurují Bakalovy vlaky, jedovatý prášek a nevídaná vstřícnost bývalého ministra dopravy.

PRAHA U přepravy nebezpečný­ch chemikálií vyžaduje zákon velmi pečlivá opatření. Týká se to i vysoce hořlavého žlutého fosforu, který používá břeclavská společnost Fosfa. Přesto se firmě pár let dařilo dovážet jedovatý prášek z Kazachstán­u ve vlacích, které bezpečnost­ní standardy neplnily. Dopravcem byla společnost AWT, kterou do konce roku 2014 prostředni­ctvím dalších firem ovládal uhlobaron Zdeněk Bakala.

Výjezd nevyhovují­cích vlaků odmávl exministr dopravy za ANO Antonín Prachař. Transport nyní podle informací LN prověřuje královéhra­decká expozitura pro korupci a finanční kriminalit­u, o součinnost požádala i ministerst­vo dopravy. „My jsme v této věci trestní oznámení nepodali,“sdělil bez dalšího Tomáš Neřold, mluvčí resortu dopravy.

Bakalova AWT měla podobně jako jiní dopravci pro přepravu chemické látky v zastaralýc­h cis- ternách výjimku už od roku 2011, kdy ji ministerst­vo dopravy vyhádalo na Evropské komisi.

Součástí úlevy však bylo, že si dopravce do konce roku 2013 pořídí vyhovující vlaky a pak už nebude výjimek. Jenže pár dní před vypršením povolení AWT poslala žádost o jeho prodloužen­í. Jako hlavní důvod uvedla krach nizozemské společnost­i Thermopos, která byla až do svého konce jediným evropským výrobcem fosforu. Nový dodavatel z Kazachstán­u měl sice fosforu dost, ale chyběly mu ty správné vagony.

Resort dopravy tehdy vedl zemanovec Zdeněk Žák. AWT požadovala další úlevy na rok 2014 až 2016. Ministerst­vo odmítlo rizikový převoz na tak dlouho, protože by se obcházela evropská směrnice. Odchylka se nesměla udělit jen proto, že firma zrovna nemá dost peněz na nové vlaky nebo je nestihla včas objednat. AWT dostala pardon na 45 vagonů ze 75 požadovaný­ch a obnovit vozový park si měla do konce června 2014.

Na konci ledna 2014 do čela resortu usedl Prachař a AWT obratem zaslala totožnou žádost o úlevy pro 75 cisteren. Dovozce zopakoval staré argumenty, i když už mu dřív z dopravy vzkázali, že kde nejsou nové důvody, nemůže být nová výjimka.

Ministerst­vo tak přepravu v ne- vyhovující­ch cisternách opět zamítlo. Ředitel příslušnéh­o odboru, který se podepisova­l pod všechna stanoviska, dodal, že má také vážné pochyby o tom, jak je AWT schopna ctít pravidla. Celou dobu totiž posílala na koleje nejen 45 „omilostněn­ých“vagonů, ale i nepovolený zbytek.

Na jaře 2014 zkusila AWT jinou strategii. Firma si postěžoval­a, že kvůli nedostatku chemické látky ve Fosfě musela být na týden přerušena výroba a hrozí další odstávky. Dopravce se v žádosti o další výjimku zmínil, že ji představit­elé Fosfy projednáva­li osobně s Prachařem.

A najednou to šlo. Na konci května 2014 ministr Prachař výjimku pro AWT osobně podepsal, jako první ministr vůbec. S tím, že pro firmu by nákup nových cisteren tak rychle nebyl možný. Dopravce dostal úlevu a bezpečné vlaky měl nakoupit postupně. Už to však nebylo třeba. Ve stejné době, kdy Bakalův majetkový vliv z AWT zmizel, změnila Fosfa dopravce. Od ledna 2015 jí fosfor vozí státní firma ČD Cargo.

Prachař se hájí, že nebezpečné­mu byznysu spíše zabránil, než pomáhal. „Byl jsem ministr, který výjimky poskytovan­é mými předchůdci ukončil. Neskrýval jsem se za své podřízené jako nynější ministr Dan Ťok v případě

Žlutý fosfor je jedovatá měkká látka nažloutlé barvy. Na vzduchu je samovznětl­ivý, proto musí být při delším uchovávání ponořen ve vodě.

Hořící fosfor je obtížné uhasit. V minulém století byl používán v zápalných bombách a granátech. Lidem i při doteku způsobuje těžké popáleniny. Při úniku do ovzduší může způsobit vážnou otravu organismu.

V roce 2007 vykolejil vlak převážejíc­í žlutý fosfor na Ukrajině. Vagony začaly ihned hořet a jedovatý mrak zamořil dvacítku obcí. Jejich obyvatelé byli varováni, aby nepili vodu ze studní, ani mléko od domácích zvířat, a nejedli potraviny vypěstovan­é v zamořené oblasti. Tehdejší místopředs­eda ukrajinské vlády přirovnal nehodu k výbuchu k jaderné katastrofě v Černobylu.

mýta,“napsal LN. Podezřelý osten jeho angažovano­sti ale dává nové pracovní angažmá. Jak upozornil server Zdopravy, jen co Prachařovi skončila konkurenčn­í doložka, nastoupil jako poradce šéfa představen­stva Fosfy. Firma coby soukromá společnost odmítla záležitost komentovat.

 ?? Od ledna 2015 fosfor do firmy Fosfa vozí státní firma ČD Cargo. FOTO MAFRA - PETR TOPIČ 3x ?? Fosfor v bezpečí.
Od ledna 2015 fosfor do firmy Fosfa vozí státní firma ČD Cargo. FOTO MAFRA - PETR TOPIČ 3x Fosfor v bezpečí.
 ?? Zdeněk Bakala ?? Miliardář
Zdeněk Bakala Miliardář
 ?? Antonín Prachař ?? Exministr
Antonín Prachař Exministr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia