Lidové noviny

Pavinec

-

spolurozho­dovat, avšak cítí, že ať volí, jak volí, vždy je to stejné. Že jsou degradovan­í na voličský kanonenfut­r či na ony kuličky, které si elity cvrnkají do svých důlků.

Když se pak na takto pohnojeném poli objeví „pastýř“těchto dosud bezprizorn­ých oveček, začínají problémy. To potkalo i Německo, dosud vzorného žáka demokracie, evropského ekonomické­ho primuse a pacifistu non plus ultra. Ať mám velké sympatie k paní Merkelové, její otevření vrat milionové migrantské tsunami a slavnou větu „zvládneme to“musím považovat za ukázku zduřelého elitářství. Aniž by se zeptala vlád spolkových zemí, které to dnes „musejí zvládat“, učinila zásadní rozhodnutí sama.

Jaký div, že z AfD, původně korektní euroskepti­cké strany, stal

Putna

Středa Baldýnský se onen pastýř. Ačkoliv jí dalo hlasy i hodně jinak slušných, leč uražených občanů, je dnes v rukou nahnědlé spodiny. Její místopředs­eda je „hrdý na výkon německých vojáků za války“a na tiskovce tvrdí, že v programu AfD není nic, z čeho by měli mít Židé v Německu strach. Nemělo by to být tak samozřejmé, že je zbytečné o tom vůbec mluvit? Asi ne, asi tam cosi smrdí.

Zaznamenal jsem názory, že z úspěchu AfD může koneckonců profitovat Česko. Že oslabená německá vláda nebude moci spolu s Francií vyvíjet tlak na větší integraci EU, která se nám (?) nelíbí. Něco takového si může myslet jen politický blb. Zaprvé mi to připomíná výroky německého konzervati­vního politika Schachta, že si Hitlera do vlády jen „najali“.

Čtvrtek Rejžek A zadruhé mám snad věřit tomu, že ve světě hromadícíc­h se třaskavin nám bude lépe v rozvolněné a málo funkční EU, či dokonce mimo ni, jak hlásá japonský politický podnikatel Okamura? S holým zadkem v trní?

Když se dívám na české volební preference, vypadá to, že většina voličů by proti takovému osudu nebyla. Zvítězí-li předpoklád­aná strana, nedostane se nám totiž jen varovného pavince jako Německu, ale přímo zničujícíh­o kravince. A pěkně si v něm pošmatláme. JIŘÍ HANÁK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia