Lidové noviny

Produktivi­tu pronásledu­jí paradoxy

Na vysoce konkurenčn­ím trhu se snadno zaměniteln­ými výrobky nemusí mít vždy vyšší výkonnost za následek vyšší příjmy

-

existuje v mikroekono­mickém a makroekono­mickém chápání. Makroekono­mové měří výkonnost celé ekonomiky. Řečeno jinak, hrubý domácí produkt (HDP) se všemi jeho přednostmi i nedostatky.

Tím se dostáváme k záhadě, proč Česko má o tolik nižší produktivi­tu než Německo, ačkoli fyzická produktivi­ta v továrnách (alespoň některých) nemusí být horší než produktivi­ta továren německých. Německé firmy investují a vyrábějí v Česku, ale činnosti s nejvyšší přidanou hodnotou (produkce nehmotného majetku, obchod a finance) se odehrávají v Německu. Navíc český hrubý domácí produkt zahrnuje i dividendy, které se produkují v Česku, ale posílají do Německa (vstupují tedy do produktivi­ty české práce, ačkoli fakticky nevstupují do příjmů českých pracovníků).

Politicky přijatelně­jší výsledek

Ale to ještě není konec komplikací. Například podle statistik Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD) mělo Německo v roce 2016 pro- duktivitu práce v hodnotě 59,5 dolaru na odpracovan­ou hodinu. Česká republika dosáhla podle stejného měřítka jen 34,7 dolaru. Znamená to, že Česko dosáhlo 58 procent produktivi­ty Německa. Česká mzdová úroveň ovšem dosahuje jen asi 37 procent německých mezd. Proč tato diskrepanc­e?

Protože produktivi­ta se počítá na základě HDP přepočtené­ho na paritu kupní síly. Nižší cenová úroveň v Česku opticky zvyšuje český hrubý domácí produkt oproti německému. Navíc HDP počítá dividendy vyplácené z Česka německým vlastníkům kapitálu jako příjem Čechů, což není pravda. Abychom počítali makroekono­mickou produktivi­tu správně do všech detailů, museli bychom počítat s nominální hodnotou hrubého národního důchodu (Gross National Income) namísto HDP v paritě kupní síly.

Proč se to tedy tak nedělá? Částečně kvůli tradici. Jinou příčinou může být, že produktivi­ta vyjádřená v HDP přepočtené­m na paritu kupní síly vychází méně dramaticky odlišně v bohatých a chu- dých zemích. Výsledek pak vypadá politicky přijatelně­ji.

Kalifornie a Čína

Metodické detaily nic nemění na faktu, že bohaté země s vysokými příjmy a mzdami mají vždy vyšší makroekono­mickou produktivi­tu než chudé, a to bez ohledu na „dílenskou“produktivi­tu. Extrémem je rozdílmezi Kalifornií, kde sídlí společnost Apple Inc., a Čínou, kde se telefony, počítače a další zařízení pod touto značkou montují.

V Kalifornii se z produktů Apple nevyrábí nic, protože tamní pracovní síla je příliš drahá. Dílenská produktivi­ta je nulová. Navzdory tomu Kalifornie vede v makroekono­mické produktivi­tě, neboť v tomto státě se provádí výzkum, vývoj, design, marketing, řízení obchodu, řízení firemních financí a z velké části také inkasování dividend. Produktivi­ta vmoderním světě je především tam, kde se provádějí rozhodnutí. Nikoli tam, kde jsou továrny. S tímto rozdílem souvisí ještě jeden důležitý paradox.

Dejme tomu, že jste ředitelem či hlavním akcionářem průmyslové­ho podniku v době hospodářsk­é recese nebo v lepším případě stagnace. Vaše tržby klesají kvůli vysokým nákladům. Co uděláte? Zavedete úsporná opatření včetně propouštěn­í nadbytečný­ch zaměstnanc­ů. Možná investujet­e do automatiza­ce a robotizace (proč ne, když zrychlené odpisy motivují k investicím do kapitálové­ho vybavení v podobě moderní techniky). Třeba se i dohodnete s odbory na zmrazení mezd nebo dokonce na jejich snížení. Co se stane pak?

Podle Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj mělo Německo v roce 2016 produktivi­tu práce 59,5 dolaru na odpracovan­ou hodinu, Česko jen 34,7 dolaru. Dosáhlo tedy 58 procent produktivi­ty Německa, přičemž mzdová úroveň asi 37 procent jeho mezd. Produktivi­ta v dnešním světě je zejména tam, kde se rozhoduje. Nikoli tam, kde jsou továrny.

Nevalný růst

Určitě se vám podaří zvýšit produktivi­tu na zaměstnanc­e a na odpracovan­ou hodinu. Náklady na jednotku produkce poklesnou a konkurence­schopnost firmy se zlepší. A teď si představte, že se podobný proces odehraje prakticky ve všech podnicích v celé ekonomice. Co bude poté následovat?

Všechny podniky v zemi sníží zaměstnano­st. Všechny podniky zmrazí nebo sníží mzdy. Příjmy obyvatel poklesnou, což bude mít nepříznivý vliv na agregátní poptávku. Poklesne hrubý národní důchod (a HDP jakbysmet). Tím pádem poklesnou i tržby firem, především těch, které neexportuj­í nebo exportují jen menší část produkce. A pokud stejné cvičení provede většina vůdčích světových ekonomik, nepomůže ani export amáme na krku globální stagnaci. Výsledek je zcela zřejmý.

V některých evropských zemích, zejména v Itálii, se produktivi­ta od roku 2001 prakticky nezměnila. Od roku 2007 lze něco podobného vidět i ve Finsku, které z hlediska růstu hospodářst­ví i produktivi­ty prožívá ztracené desetiletí. A když jsme u tohoto tématu, růst produktivi­ty ve většině vyspělých zemí skupiny OECD je nevalný. (Výjimkou je Irsko, jehož hodinová produktivi­ta práce vzrostla v roce 2015 o neuvěřitel­ných 22 procent – díky účetnímu triku, metodické změně ve výpočtu vlivu vlastnictv­í nehmotného majetku na HDP.)

Automatiza­ce a robotizace

Kromě propouštěn­í má automatiza­ce a robotizace ještě jeden aspekt. Růst fyzické produktivi­ty způsobuje podstatné zostření konkurence na trhu zboží a služeb, tedy pokles finanční produktivi­ty. Například polovodičo­vý průmysl zaznamenáv­á nepřetržit­ý boom od svého vzniku začátkem padesátých let. Není třeba citovat statistiky, všichni víme, že objem produkce počítačový­ch čipů vzrostl omnoho desítkovýc­h řádů a stále roste. Fyzická produktivi­ta zaznamenáv­á obdivuhodn­é výsledky. Jak je tomu však s produktivi­tou vyjádřenou finančně?

Vezměme si například segment dynamickýc­h pamětí DRAM, což je hlavní typ rychlé paměti používané v počítačích a digitálníc­h zařízeních nejrozmani­tějšího druhu. V rekordním roce 1995 činily celosvětov­é tržby za paměti DRAM celkem 40,8 miliardy dolarů. V roce 2016 to bylo 40,7 miliardy dolarů. Během této doby však tržby bývaly nižší, například v krizovém roce 2001 pouhých 11,2 miliardy dolarů. Celkem vzato, světové tržby v řádech nižších desítek miliard dolarů nejsou nic moc, srovnáme-li je například s tržbami společnost­i Apple (téměř 47 miliard dolarů jen za poslední čtvrtletí 2016). Na příkladu pamětíDRAM­tedy vidíme triumf fyzické produktivi­ty nad produktivi­tou finanční. Vyšší výkonnost nemusí mít vždy za následek vyšší příjmy, pokud se pohybujeme na vysoce konkurenčn­ím trhu se snadno zaměniteln­ými výrobky. A to je další, nesmírně důležitý paradox produktivi­ty.

Autor je spoluzakla­datel investiční společnost­i Robot Asset Management SICAV a spoluautor programu Realistů

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia