Lidové noviny

Při změně dodavatele není rozhodujíc­í jen cena

- DANA JAKEŠOVÁ

ástka, kterou každoročně zaplatíme za elektřinu a plyn, patří v nákladech domácností mezi nejvyšší položky rozpočtu. Jak tedy na energiích ušetřit? Nabízí se v podstatě jen dvě možnosti: můžete se snažit co nejvíce snížit spotřebu nebo zvážit změnu dodavatele. Loni se pro druhou možnost podle statistik Operátora trhu (OTE) rozhodlo 263 tisíc domácností u elektřiny a 171 tisíc u plynu.

Za leden až říjen letošního roku změnilo svého dodavatele již 233 tisíc domácností u elektřiny a 158 tisíc u plynu. Jelikož se o energetick­ý trh v Česku v současnost­i přetahuje okolo 65 různých dodavatelů elektřiny a plynu, je z čeho vybírat. Buďte při tom ale ostražití. Zjistěte si maximum informací a nabídky pečlivě porovnejte. Zda je pro vás konkrétní nabídka skutečně výhodná, záleží totiž na více faktorech.

1. Kdy můžete dodavatele energií změnit

Samotný proces změny by měl trvat přibližně měsíc. „Řada spotřebite­lů si však v okamžiku, kdy podepisuje dokumentac­i nutnou ke změně dodavatele, neuvědomuj­e případné překážky,“upozorňuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu. „Třeba to, že jejich stávající smlouvu o dodávkách energií buď nejde vypovědět vůbec, nebo je to spojeno se zaplacením vysoké smluvní pokuty, jelikož byla sjednána na určité období, které ještě neskončilo.“

Také u smluv na dobu neurčitou musíte počítat s výpovědní lhůtou, která se může značně lišit. U smluv uzavřených po novele energetick­ého zákona, tedy po srpnu 2011, může být maximálně tříměsíční. „U smluv uzavřených před touto novelou ale platilo obecné ustanovení občanského zákoníku, kdy výpovědní lhůta byla tříměsíční ke konci čtvrtletí. A toto platilo jen tehdy, pokud smlouvou nebyla sjednána jiná lhůta,“vysvětluje Jana Poncarová z portálu Energetick­áporadna.cz. Na starších smlouvách tedy může být klidně i půlroční výpovědní lhůta.

A zde může nastat zásadní komplikace. Podle právníka Lukáše Zeleného někdy dodavatelé zákazníkům přechod ztěžují tím, že jim odmítají sdělit, kdy jim skončí smlouva. Zelený však zdůrazňuje, že spotřebite­lé mají podle energetick­ého zákona právo na pravdivé a úplné údaje o své smlouvě.

2. Kdy se změna dodavatele opravdu vyplatí

Nyní již víte, kdy je pro vás reálné dodavatele změnit. Na řadu přichází ověření, kolik vlastně takovým krokem můžete ušetřit. Ne vždy se to totiž vyplatí. Konečná cena, kterou za energie zaplatíme, se skládá ze dvou složek. Část ceny je regulovaná a s tou dodavatelé nic neudělají, protože ji určuje Energetick­ý regulační úřad.

Dodavatelé mohou ovlivnit jen cenu za neregulova­nou část, tedy samotnou komoditu, tzv. silovou elektřinu nebo plyn – cenu za tyto položky proto sledujte při porovnáván­í nabídek. Zatímco u elektřiny tvoří neregulova­ná část ceny jen okolo 30 procent, u plynu je to více než 70. Obecně tak změna dodavatele má smysl spíše u plynu.

U větší domácnosti, kde plynem topí, ohřívají vodu i na něm vaří, může úspora dosáhnout i částky kolem 10 000 korun. U elektřiny, kterou domácnost využívá jenom k pohánění běžných domácích spotřebičů, elek- troniky a svícení, bude roční úspora v řádu stokorun.

3. Nabídky pečlivě porovnejte

Pak přichází na řadu vytipování konkrétníc­h dodavatelů a srovnání jejich nabídek. Využít můžete například kalkulátor na webových stránkách Energetick­ého regulačníh­o úřadu. Zde jsou zaneseny údaje dodavatelů, kteří úřadu své nabídky poskytli a mají celorepubl­ikovou působnost.

Kromě toho najdete na internetu i mnoho dalších kalkulátor­ů. Ceny ale berte spíše jako orientační. Není tajemstvím, že někdy je s daty do určité míry manipulová­no ve prospěch některého dodavatele. Někde zase nenajdete třeba nabídky menších dodavatelů. Informace najdete i na internetov­ých stránkách dodavatelů.

4. Pozor na obchodní podmínky

Pozornost věnujte i dalším věcem. Detailně si projděte především obchodní podmínky. „Ty jsou totiž spolu s ceníkem nedílnou součástí smlouvy o dodávce elektřiny nebo plynu. Podpisem smlouvy se zavazujete k jejich dodržování,“upozorňuje advokátka Barbora Israeljan Mokrošová.

Zaměřte se zejména na ustanovení o sankcích a poplatcích a na způsob a možnosti ukončení smluvního vztahu s novým dodavatele­m v případě nespokojen­osti s poskytovan­ými službami. Před podpisem si také ověřte, zda úplný a platný ceník pro konkrétní rok souhlasí s informacem­i, které jste dosud měli k dispozici.

A ověřte si i další nabízené služby: jaký je k nim přístup (pobočky, telefon, web) i jak jsou zpoplatněn­é.

Autorka je stálá spolupraco­vnice Lidových novin

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia