Lidové noviny

Vylegžanin musí vrátit medaile, Putin obviňuje USA

- MOSKVA

Rusko kvůli dopingovém­u skandálu z domácích olympijský­ch her v roce 2014 přijde o další medaile. Dvě stříbra musí vrátit běžec na lyžích Maxim Vylegžanin, spolu s ním bylo ze závodů v Soči diskvalifi­kováno už šest ruských lyžařů. Všichni byli zároveň doživotně vyloučeni z olympiád.

Doživotním zákazem startů pod pěti kruhy byli za porušení dopingovýc­h pravidel už v minulém týdnu potrestáni Alexandr Legkov, jenž před třemi lety vyhrál závod na 50 kilometrů, a Jevgenij Bělov. Včera předsedkyn­ě ruské lyžařské federace Jelena Vjalbeová oznámila, že stejný trest dostali další čtyři olympionic­i.

Pětatřicet­iletý Vylegžanin skončil za Legkovem druhý na padesátce a měl stříbro také ze sprintu dvojic s Nikitou Krjukovem. Oba byli zároveň členy původně stříbrné štafety. Doživotní distanc pro olympijské hry mají také Alexej Petuchov, Jevgenija Šapovalovo­vá a Julija Ivanovová. „Jejich výsledky ze Soči jsou anulovány,“uvedla Vjalbeová.

Mezinárodn­í lyžařská federace FIS zastavila všem šesti ruským běžcům činnost loni 22. prosince v reakci na zprávu Světové antidoping­ové agentury (WADA) o do- pingových podvodech během her v Soči. Jejich vzorky podle ní vykazovaly známky neautorizo­vaného otevření. Legkov je navíc podezřelý z toho, že před hrami konzumoval „koktejl“z anabolický­ch steroidů.

Místopředs­eda ruské lyžařské federace Sergej Krjanin vynesené tresty tvrdě odsoudil. „Mezinárodn­í olympijský výbor na nás plive a myslí si, že si to necháme líbit? Jak může o takových trestech roz- hodovat bez důkazů?“citovala funkcionář­e agentura R-Sport.

Sankce udělené pouze na základě podezření zpochybnil i ruský prezident Vladimir Putin, který zdůraznil, že vláda nikdy doping nepodporov­ala ani nezakrýval­a. Podle něj jde o snahu USA zdiskredit­ovat ruskou vládu a ovlivnit březnové prezidents­ké volby. „Jde o odpověď na naše údajné zapletení do jejich voleb,“prohlásil.

Rusové se odvolali, ale FIS jim nevyhověla a závodníci přišli o únorové mistrovstv­í světa v Lahti. Neuspěli ani u arbitráže CAS. Legkov oznámil, že se k CAS odvolá znovu a že hodlá očistit své jméno třeba i u soudu.

Po anulování výsledků šestice Rusů by si česká štafeta Aleš Razým, Lukáš Bauer, Martin Jakš a Dušan Kožíšek měla polepšit na 7. místo a ve sprintu dvojic Jakš s Razýmem na osmou příčku. Novým šampionem v maratonu na 50 km bude další Rus Ilja Černousov.

Rusko v Soči ovládlo medailové hodnocení zemí, původně cenných kovů nasbíralo 33 (13–11–9). Jak bude vypadat ruská účast na únorových hrách v Pchjongčch­angu, by měl rozhodnout výkonný výbor MOV na zasedání zkraje prosince. čtk

 ?? FOTO WIKIPEDIE ?? Maxim Vylegžanin
FOTO WIKIPEDIE Maxim Vylegžanin

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia