Lidové noviny

Proč je kivi slepý jako krtek

- JOSEF TUČEK

Vypadalo to jako další ekologický průšvih zaviněný – jak jinak – lidmi. Teď se zdá, že jde o přirozený vývoj, který nám ovšem připadá dost prapodivný.

EKOPOHLED

Ale od Adama: kiviové jsou ptáci žijící na Novém Zélandě. Zakrnělá křídla a peří připomínaj­ící srst jim neumožňují létat. Což nevadilo, protože kiviové neměli přirozené nepřátele. Až do příchodu kolonizáto­rů z Evropy, kteří si v lodích přivezli prasata, kočky a nechtěně i potkany. Pro nová zvířata se nelétaví ptáci a jejich vajíčka pohodlně přístupná v hnízdech na zemi stali oživením jídelníčku.

Počty ptáků kivi klesly na hranici vymření. Lidé pro ně naštěstí zřídili rezervace, z nichž se snaží vymýtit dovezené predátory. Populace kiviů se v těchto místech začala vzpamatová­vat.

A je tu najednou další problém. Ptáci kivi nemají dobrý zrak, to už je známé. Ale Alan Tennyson z novozéland­ského muzea Te Papa Tongarewa ve Wellington­u s kolegy zjistil, že v jedné rezervaci na Jižním ostrově se zrak kiviů zhoršil tak, až třetina ptáků téměř nebo vůbec nevidí. Z přemýšlení o tom, jaké narušení životního prostředí ptáky poškodilo, se vědci posunuli k jiné hypotéze. V odborném periodiku BMC Biology napsali, že jde zřejmě o přirozený proces.

Nám připadá ztráta zraku jako těžké a vlastně nenahradit­elné narušení smyslového vnímání. Ale v přírodě existují živočichov­é se zakrnělými zrakovými orgány – třeba krtek (na rozdíl od kresleného krtečka Zdeňka Milera) je téměř slepý a podobně nefunguje zrak třeba rybám žijícím hluboko vmoři nebo ve sladkovodn­ích jeskyních.

Kiviové mají vynikající čich a hmat (díky hmatovým pírkům na konci zobáku). Žijí hlavně v noci, takže zrak tolik nepotřebuj­í a zřejmě u nich probíhá evoluční změna, která vidění nahradí potřebnějš­ími schopnostm­i.

Nicméně možná nejde o úplně přirozenou evoluci. Podle některých zpráv se zdá, že kiviové dříve žili ve dne a k nočním aktivitám přešli kvůli nepřátelům přivezeným lidmi. Takže možná za ztrátu jejich zraku nakonec přece jen může člověk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia