Lidové noviny

Krádež bude trestný čin až od deseti tisíc

Trestem nemusí být jen vězení, někdy lépe zapůsobí pokuta, říká pro LN šéf žalobců Pavel Zeman

- TOMÁŠ NAHODIL ROZHOVOR s P. Zemanem

PRAHA/BRNO Senátoři budou během prázdnin rozhodovat o navýšení minimální škody, jejíž způsobení už bude trestné. Od roku 2002 je stíhána až škoda dosahující alespoň pěti tisíc korun, do této hranice jde o přestupek. Poslanci předminulý týden schválili novelu trestního zákoníku, která ji zvyšuje na deset tisíc. V praxi jde třeba o krádež volně stojícího jízdního kola.

Na dvojnásobe­k by měly vzrůst i ostatní typy škod v trestním právu. Nejvyšší možnou škodou (velkého rozsahu) by propříště neměla být ta dosahující pěti milionů, nýbrž až škoda desetimili­onová.

Inflace vzrostla o 39 procent Zvýšení trestně postihovan­ých škod odůvodnili poslanci změnami, jimiž společnost i ekonomika prošly. Dnešních pět tisíc nemá zdaleka stejnou hodnotu jako v lednu 2002, kdy se staly hranicí, od níž jde již o škodu posuzovano­u jako trestný čin, a nikoli jako přestupek proti majetku.

„V tomto mezidobí došlo k významnému nárůstu inflace o cca 39 procent, aniž tento fakt měl jakýkoli dopad na výši škody v trestním právu. To vede ke skrytému a velmi citelnému zostřování trestní represe, a tedy k faktické kriminaliz­aci jednání, jež dříve parametry trestných činů rozhodně neměla,“napsali zákonodárc­i napříč stranami do důvodové zprávy k poslanecké­mu návrhu zákona, který ve Sněmovně ležel od loňského dubna. Předminulý týden ho „zkopíroval­i“do vládní novely trestního zákoníku, čímž přijetí nárůstu hranice pro škody v trestním právu urychlili.

Šéf žalobců souhlasí

To, že hodnota peněz je dnes jiná než v roce 2002, odkdy se škoda v částce pěti tisíc korun trestá, říká v rozhovoru pro LN i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

„Měli bychom se zbavit dojmu, že potrestán je vždy jen ten, kdo je ve vězení. Trest může mít různou podobu. A zejména v současné době a zvlášť některé pachatele zasáhne peněžitý trest podstatně více, než když si jdou někam na chvíli sednout,“říká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia