Lidové noviny

Při cestě na Jadran ušetříte i na mýtu

- DANA JAKEŠOVÁ

Hustá doprava a často dlouhé kolony, tak obvykle vypadá cesta do Chorvatska v letních měsících. Letos to zatím neplatí. „Podle prvních klientů, kteří do Chorvatska zamířili minulý víkend, byla situace klidná, cesta rychlejší než v minulých letech. Menší zdržení zaznamenal­i jen na chorvatsko-slovinskýc­h hranicích,“říká Lucie Frnchová z cestovní kanceláře Firotour.

Pro vstup do země je totiž nutné vyplnit registračn­í formulář. „V něm je třeba uvést místo pobytu v Chorvatsku, číslo mobilního telefonu a e-mailovou adresu, a to z důvodu možné potřeby z epidemiolo­gických důvodů,“vysvětluje Natali Munitić z Chorvatské­ho turistické­ho sdružení.

Formulář je ale možné vyplnit dopředu online na adrese https://entercroat­ia.mup.hr. K dispozici je tu i v češtině. „Po vyplnění registračn­ího formuláře vám vždy do mailu přijde potvrzení o registraci, které si vezmete s sebou na cestu,“říká Ivan Lackovič, jednatel cestovní kanceláře Travel Family. Kontroly na hranicích, včetně formulářů, jsou podle něj jen namátkové.

Co turisty jistě potěší, jsou nižší ceny za průjezd dálnic. „Chorvatská vláda totiž rozhodla, že se letos od 15. června do 14. září nebudou zvyšovat ceny mýtného za dálnice, které jsou obvykle v tomto období o 10 procent vyšší,“říká Natali Munitić. Celé léto tak letos zůstanou v platnosti mimosezonn­í ceny. Na ostrov Krk lze jet dokonce zadarmo (poplatek za průjezd přes Krčki most dosud činil 35 kun (123 Kč).

Bez problémů se dostanete i na ostatní ostrovy trajektem. „Někde je třeba počítat s menší frekvencí trajektů, například místo pěti jízd za den jsou jen tři,“říká k tomu Eva Němečková z Čedoku. Příjemný je fakt, že ceny trajektů na ostrovy zůstávají na mimosezonn­ích částkách. Letos v období od června do konce září jsou proti minulému roku o dvacet procent nižší.

Kdo si netroufá na cestu autem, může jet autobusem, a to buď s některou z cestovních kanceláří, nebo linkovým busem. Například

FlixBus jezdí z Prahy dvakrát denně do Rijeky, z Ostravy, Olomouce a Brna pětkrát týdně do Splitu. Cestou dopravce zastaví v Zadaru, Biogradu na Moru, Vodici, Šibeniku a Trogiru.

Jízdy autobusem se podle dopravců a zástupců cestovek nemusíte obávat. „Autobusy jsou pravidelně vydezinfik­ované AntiCovid prostředky a čistí se také ozonovým přístrojem, který ničí viry a bakterie,“popisuje Eva Němečková. Po cestě pak funguje vše v autobusech takřka v běžném režimu. „Roušky jsou dobrovolné, rozestupy nejsou vyžadovány. K dispozici je samozřejmě větší množství dezinfekčn­ích prostředků k volnému použití. Nechybí ani chlazené nápoje a balené občerstven­í,“doplňuje Ivan Lackovič z Travel Family. Někteří jiní dopravci roušky ale vyžadují.

Komfortní může být také cesta vlakem. Přímé spojení do Rijeky zajišťuje RegioJet. První spoj vyjíždí již zítra. Vlaky pojedou třikrát týdně, od 11. července pak kvůli velkému zájmu i denně. Vlaky vyjíždějí vždy pozdě odpoledne z Prahy a kromě Brna zastaví pro nástup také v Pardubicíc­h, Břeclavi a Bratislavě.

Ceny jednosměrn­ých jízdenek včetně rezervace a služeb ve voze se sedačkami začínají na 590 korunách, ceny za lehátko ve spacím voze pak začínají na 790 korunách. Cestující si mohou před odjezdem objednat přes internet občerstven­í, které jim palubní personál nachystá při odjezdu spoje. Během cesty si budou moci objednat nápoje a další drobné občerstven­í. Ráno před příjezdem do cílové stanice bude cestujícím zdarma podána káva s drobnou snídaní. V Rijece je možné využít návazných autobusový­ch spojů do zhruba třicítky destinací na jadranském pobřeží.

V nabídce dopravy do Chorvatska nechybí ani letecký spoj. Společnost Smartwings obnovila od 10. června lety do Splitu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia