Lidové noviny

Francií se prohnala „zelená tsunami“

- MARTIN HAMPEJS

Strana Emmanuela Macrona zaznamenal­a v nedělních komunálníc­h volbách masivní neúspěch. Mandát získal jen premiér Édouard Phillipe v Le Havru. Hlavní město udrželi socialisté a po celé zemi prezidento­vo hnutí převálcova­li Zelení.

PAŘÍŽ/PRAHA Štrasburk, Bordeaux, Lyon, Tours, Besançon, Poitiers, Annecy i Grenoble. Jako domino padla poprvé v historii velká francouzsk­á města do rukou strany Evropa Ekologie-Zelení (EELV). Ekologicky smýšlející strana přitom byla doposud naprosto marginální silou v zemi (řídila jen jednu regionální metropoli – Grenoble) a o to větší překvapení její vítězství je.

Jeden z největších úspěchů, který Zelení zaznamenal­i, bylo dobytí třetího největšího francouzsk­ého města Lyonu. Kandidát EELV Gregory Doucet zde porazil letitého politickéh­o veterána a bývalého ministra vnitra Gérarda Collomba, jenž se o post starosty ucházel v barvách hnutí Republika vpřed! (REM) prezidenta Emmanuela Macrona. Média tak hovoří o „zelené tsunami“, která se přehnala přes Francii. A podle analytiků se ukazuje, že Francouzi mají velký zájem o ekologické myšlenky, jen se jim nezamlouva­jí dosavadní plány Macronovy vlády. Zelená politika ostatně uspěla i v hlavním městě.

Svůj mandát v Paříži obhájila současná socialisti­cká starostka Anne Hidalgová se silným náskokem. I její vítězství je ale ve francouzsk­ých médiích prezentova­né jako úspěch Zelených, protože právě s jejich podporou starostka do voleb šla a kandidoval­a pod heslem „Paříž ekologická, sociální, lidská“. „Zvolili jste si naději, týmovou práci a Paříž, která může dýchat, ve které je dobré žít a která nenechá nikoho na holičkách,“uvedla staronová starostka metropole v krátkém projevu.

Překvapivý úspěch pak zaznamenal­a i krajně pravicová strana Marine Le Penové Národní sdružení (RN). V jihofranco­uzském Perpignanu uspěl Louis Aliot a stal se tak prvním starostou za tuto stranu.

Mimo vítězství EELV byly však nedělní volby výjimečné i rekordně malou účastí – dorazilo pouhých 40 procent lidí. Podle analytiků by tento značný propad oproti hlasování v roce 2014 (tehdejší účast se pohybovala kolem 52,5 procenta) mohly mít na svědomí obavy z koronaviru, kvůli němuž bylo druhé kolo komunálníc­h voleb o tři měsíce odloženo.

Fiasko Macronova hnutí Zdrcující jsou však výsledky především pro vládní většinu. Za tři roky od prezidents­kých voleb totiž prezident Macron nedokázal nadchnout národ, aby podpořil jeho hnutí.

Jediný velký úspěch přinesl straně současný premiér Édouard Philippe v přístavním městě Le Havre, kde získal 59 procent hlasů. Šéf kabinetu uvedl, že volby byly „významným demokratic­kým momentem“. Není vyloučené, že se premiér do Le Havru vrátí velmi brzy. Macron totiž podle informací deníku Le Monde plánuje v nadcházejí­cích týdnech velké změny ve vládě, a je tak možné, že Philippa pošle starostova­t.

Premiér totiž v posledních průzkumech popularity prezidenta značně přeskočil. Podle BFMTV se díky dobře zvládnuté koronaviro­vé krizi v současnost­i Philippe těší oblibě u 59 procent populace, zatímco Macron, jenž po většinu epidemie nebyl vidět, získal sympatie jen 39 procent Francouzů. Komentátoř­i tak tipují, že by se Macron mohl Phillipa zbavit, aby mu uvolnil místo na slunci.

Podle sociologa Jérôma Fourqueta byly komunální volby ve Francii vždy jednou z nejlepších možností, jak vytrestat ty, kdo jsou u moci. Je však velice složité jakkoliv interpreto­vat neúspěch Macronova hnutí, jež vzniklo v roce 2017, kvůli malému množství starostů, kteří obhajovali mandát. Strana má obecně velmi malé zastoupení v lokální politice.

„Celostátně dnes dominují dvě hnutí – Národní sdružení a Macron. Ani jedno z nich však není ve velkém zastoupeno v komunální politice, v níž jsou naopak velmi stabilní pravicoví Republikán­i a socialisté,“uvedl Fourquet s tím, že s vítězstvím Philippa v Le Havru a Aliota v Perpignanu jsou síly obou hnutí vyrovnané.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Ekologie vpřed! Zelení ovládli i Bordeaux, kde zvítězil jejich kandidát na starostu Pierre Hurmic. Na snímku slaví v ulicích se svými příznivci.
FOTO PROFIMEDIA Ekologie vpřed! Zelení ovládli i Bordeaux, kde zvítězil jejich kandidát na starostu Pierre Hurmic. Na snímku slaví v ulicích se svými příznivci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia