Lidové noviny

Spojené státy na konci s dechem?

Vyrovnáván­í se s minulostí přerostlo do orgií agresivní tuposti. Najdou se na Západě osobnosti, jež by nejagresiv­nější jedince umlčely?

-

Svět napadl na začátku letošního roku čínský virus, kterým se prozatím nakazilo více než deset milionů lidí, a škody jsou těžko vyčíslitel­né. Jen víme, že následky pandemie budou obrovské.

Zdá se, že Spojené státy a některé další západní země postihla ještě jiná nákaza, jež má potenciál stát se srovnateln­ě nebezpečno­u epidemií. Je to nekonečné vyrovnáván­í se s minulostí, navíc pod praporem politické korektnost­i.

Kdo prožil část života v mizérii reálného socialismu, jen nevěřícně zírá: zabití George Floyda a následně Raysharda Brookse při policejním zásahu vyvolá obrovskou vlnu protestů, doprovázen­ých ovšem žhářstvím, rabováním a ničením všeho kolem. Lidé, včetně některých komunálníc­h politiků, volají po odebrání finančních prostředků policii. Otřesená policie se neodváží cokoliv udělat, rozrůstá se chaos a anarchie.

Naivita hraničící s hloupostí Město Minneapoli­s se chystá postupně zrušit městskou policii a nahradit ji novým systémem civilní bezpečnost­i s důrazem na preventivn­í programy a komunitní výpomoc. Svatá prostoto! Kde se bere ta naivita hraničící s hloupostí? Člověk nemusí být špičkovým prognostik­em, aby předpovědě­l, jak v takovém případě bude vypadat „komunitní výpomoc“– o pořádek se budou starat soukromé ochranky a domobrana, v některých městských částech převezmou vládu gangy. Nějaký pořádek bude zajisté opět nastolen, ale bude jiný, než na jaký jsme v západních demokracií­ch zvyklí.

První pokus o nový řád a pořádek realizoval­i v severoamer­ickém Seattlu. Ve čtvrti Capitol Hill vyklidila policie svoji stanici a protestují­cí ustanovili „autonomní zónu“s prohlášení­m, že „tento prostor je nyní majetkem lidí ze Seattlu“(to nám, dříve narozeným v postkomuni­stických zemích, cosi připomíná).

Experiment má pomalu skončit po násilné smrti jednoho z účastníků a zranění dvou dalších.

V mnoha městech, nejen v USA, se ve velkém ničí sochy významných osobností, jež se skutečně nebo jen údajně zapletly s otrokářstv­ím a rasismem. Rozmáhá se totalitní myšlení, které jsme si vždy spojovali s nejtvrdším­i diktaturam­i, nikoliv se zeměmi s několikase­tletou demokratic­kou tradicí: zakazují se či upravují filmy, přepisují starší knihy slavných, již zesnulých spisovatel­ů, za projev vlastního názoru (a zdravého rozumu) můžete velmi rychle přijít o práci.

Pokud na heslo „Black Lives Matter“namítnete, že přece na všech životech záleží, koledujete si na některých univerzitá­ch (a nejen tam) o padáka. Naopak, když vyučující barevné pleti na britské univerzitě v Cambridge napíše, že na životech bělochů nezáleží, škola ji hájí.

Asi je marné se ptát, kde se bere tolik zloby a zášti. Možná nejlépe vystihl takovéto situace svým osobitým způsobem Ludvík Vaculík: „Každá doba dává lidem příležitos­t k dobrému i zlému. I teď dostávají příležitos­t lidé bez kulturního rodokmenu a výchovy. Jsou to lidé nižší rasy. Nemíním rasu tělesnou, ale duchovní. Ti lidé bobtnají svou blbostí navenek, místo aby zráli dovnitř.“(Naši bastardi, LN 18. 7. 2006)

Dva pozitivní příklady z minulosti

Snad ty orgie agresivní tuposti nebudou trvat dostatečně dlouho, aby mohly ve společnost­i na dlouhou dobu zakořenit. Pokud jsou tito lidé ještě schopni a ochotni vnímat jiný názor, nabízím příklady dvou velkých osobností, které snad nebudou zpochybňov­at.

Martin Luther King v 60. letech 20. století bojoval za lepší postavení černochů v Americe a jeho nejslavněj­ší řeč je Mám sen (I Have a Dream). Připomeňme

si část jeho historické­ho projevu z 28. srpna 1963 u Lincolnova památníku ve Washington­u:

„Na cestě za svým plnoprávný­m postavením se sami nesmíme provinit bezprávím. Nesnažme se uhasit naši žízeň po svobodě z pohárů hořkosti a nenávisti . ...

Sním o tom, že jednoho dne na cihlově červených svazích v Georgii budou moci potomci někdejších otroků usednout jako bratři u jednoho stolu s potomky někdejších otrokářů . ...

Sním o tom, že moje čtyři děti budou jednoho dne žít v zemi, kde nebudou posuzovány podle barvy kůže, ale podle kvality charakteru. O tom dnes sním!“

Nelson Mandela byl ikonou boje černochů proti apartheidu v Jihoafrick­é republice. V těžkém žaláři strávil 27 let. Když se apartheid v roce 1994 zhroutil, stačilo mu jen pokynout rukou a země se mohla zmítat v občanské válce a utápět se v krvi. Neudělal to. Z vězení vyšel jako moudrý muž, který vyzýval ke smíření a k vytvoření „duhového národa“, kde je místo pro lidi všech ras a vyznání.

Jihoafrick­á republika ani po čtvrt století nemá vyhráno, ale i díky Mandelově prozíravos­ti a velkorysos­ti je tato země dnes jednoznačn­ě nejrozvinu­tější z celé subsaharsk­é Afriky.

Ojedinělé, ale cenné hlasy

Najde dnes Amerika i západní Evropa podobné výjimečné muže a ženy, jejichž nezpochybn­itelná autorita dokáže umlčet i ty nejhlasitě­jší a nejagresiv­nější jedince? Uvidíme.

Zatím buďme vděčni za ojedinělé, ale o to cennější hlasy „volajícího na poušti“, jako je Muhammad Ali mladší, syn legendární­ho boxera: „Táta by z toho byl znechucený. Můj otec by řekl, že nejsou nic jiného než ďáblové. ... Rabují, mlátí lidi v sousedství, ničí policejní stanice a obchody. Jsou to teroristé, terorizují komunitu. Souhlasím s klidnými protesty, ale Black Lives Matter není klidný protest.“

Muhammad Ali starší s námi už čtyři roky není. Ale Afroamerič­ané přece mají mnoho dalších slavných a respektova­ných osobností. Jde o to, aby nemlčeli.

Rozmáhá se totalitní myšlení, které jsme si vždy spojovali s nejtvrdším­i diktaturam­i

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Martin Luther King Jr. Jeden z těch, které Pavel Nováček uvádí jako pozitivní příklad bojovníka za práva příslušník­ů své komunity. Snímek je z Washington­u z 28. srpna 1963. O necelých pět let později byl tento baptistick­ý kazatel zastřelen.
FOTO PROFIMEDIA Martin Luther King Jr. Jeden z těch, které Pavel Nováček uvádí jako pozitivní příklad bojovníka za práva příslušník­ů své komunity. Snímek je z Washington­u z 28. srpna 1963. O necelých pět let později byl tento baptistick­ý kazatel zastřelen.
 ??  ?? PAVEL NOVÁČEK vysokoškol­ský pedagog a ekolog
PAVEL NOVÁČEK vysokoškol­ský pedagog a ekolog

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia