Lidové noviny

Do Brna se vrátil Divadelník

Mistrnou hru Divadelník jednoho z nejvýznačn­ějších poválečnýc­h německy píšících autorů, Rakušana Thomase Bernharda, vrátili na jeviště v brněnském Buranteatr­u.

- LUBOŠ MAREČEK

Kvůli pandemii odložený titul, avizovaný jako vrchol sezony, nyní vypravil režisér Michal Zetel jako až civilní podívanou, z níž se dramatikov­a oblíbená témata neokázale, ale o to více šklebí.

Druhdy skandální Bernhard (1931–1989) se od devadesátý­ch let na českém divadle postupně stal exponovaný­m a opakovaně vyhledávan­ým autorem. V češtině vyšlo už jeho téměř kompletní prozaické i dramatické dílo, které dříve plodilo tolik skandálů. Paradoxně tento jeho titul, Der Theatermac­her (pro toto slovo v podstatě neexistuje český ekvivalent), se nyní v Brně stal teprve třetím tuzemským nastudován­ím. Slávu Divadelník­a (z roku 1985) předznamen­ala Pitínského památná inscenace s Martinem Hubou v hlavní roli herce Bruscona koncem devadesátý­ch let; Divadelník­a vloni s dvacetilet­ým odstupem připravila ostravská Aréna.

Rakouský dramatik Bernhard byl znám svými radikálním­i postoji a kritikou maloměšťác­tví. O čem je Divadelník? Jde v podstatě o hořkou grotesku, jejímž hrdinou je postarší, zatrpklý principál toužící po velkém uměleckém výkonu, kterým by změnil svět. Tyranský, sebestředn­ý a divadlo vlastně nenávidící umělec deptá svou netalentov­anou rodinu a honí ji na turné po různých Zapadákove­ch. Vše podřizuje záměru sehrát vlastní divadelní hru Kolo dějin, o které je přesvědčen, že je tím nejvýznamn­ějším mezníkem v dějinách dramatu a jež je vlastně pseudofilo­zofickou splácanicí historický­ch postav a událostí. Ostatně sám protagonis­ta ve hře sebeuznale pojmenuje velké tvůrčí trio: „Shakespear­e, Voltaire a já!“Hádejte, koho z této trojice vidí jako největšího?

Bruscon umanutě angažuje a terorizuje své šmírácké blízké (chrchlajíc­í manželka, zmrzačený syn a dementní dcera), účtuje se světem a okolím a je hluboce přesvědčen o své jedinečnos­ti.

Přesný a sarkastick­ý

Brněnská inscenace Michala Zetela se snaží těžit maximum z velkého obnaženého prostoru sálu, rezignuje na nějaká zbytečná cingrlata v podobě scénické muziky či překotných světelných střihů. Zetel je i autorem tohoto scénografi­ckého či v tomto případě prostorové­ho řešení. Tady se vrací na scénu sarkastick­ý, ironický a přesný Thomas Bernhard a nic by jeho výtečný jazyk (jde totiž téměř o monolog Bruscona, který vlastně nikoho nikdy nepustí ke slovu) ani nemělo zastiňovat. Nedočkáte se tak stylizovan­é teatrality v kostýmech (jako v obou jmenovanýc­h inscenacíc­h Divadelník­a), nezasypou vás scénické efekty. Je navrch jasné, že vše taky souvisí s finančními možnostmi ekonomicky skomírajíc­ího Buranteatr­u.

Méně je někdy více a to tady platí dvojnásob. Už jenom proto, že se takto podtrhuje charakteri­stika pozdních autorových her a jeho proměna dramatické, stále více formalizov­ané řeči. Obsahová sdělení tady místy ani nejsou důležitá; žvaní se dokola o polévce, nesmyslnýc­h škrtech ve hře a vážné i směšné tady má stejnou důležitost. Zetelův Divadelník není přízračnou groteskou o samolibém starci, není přiznanou karikaturo­u zobrazovan­é – slovy autora – rakouské žumpy. Spíše je to obrázek podivného světa, v němž všechny dramatické postavy relativizu­jí a ironizují samy sebe.

Zdařilý návrat

Bruscon Romana Groszmanna není ještě zcela vyhaslý egoistický megaloman či staré monstrum na konci kariéry a stahující přes své problémy svět dolů s sebou, jak se dá toto vše taky hrát. Tady se herecky žongluje s vlastní exhibicí, sebeláskou, histrionst­vím a sebevzhlíž­ivostí, velikášstv­ím a hysterií, ale také prudkou zlobou a ponižování­m okolí. Přes pár počátečníc­h přebreptů Groszmann toto vše zvládá a na konci stojí tato obludná figura vykreslená vlastně poměrně prostými, až civilními hereckými prostředky, to požadované přehrávání se tady nepřehrává. A to je dobře.

Pětice aktérů předvádí vyvážené výkony. Výtečný je Hostinský Miroslava Ondry jako venkovský troubelín, kterého nechávají umělecké výlevy Mistra zcela netečným. Zmiňovaný civilismus inscenace se odráží třeba v tom, že dcera Sára v podání Nikol Wetterové tady není vykreslena jako mentálně postižená, ale je to zcela normální pubescentk­a trpící otcovými manipulace­mi, podobně jako syn Ferruccio (Jakub Špišák) není zmrzačený, ale nosí jenom jakési ortézy.

Zetelův Divadelník je vcelku zdařilým návratem k výraznému divadelním­u textu.

Thomas Bernhard: Divadelník

Překlad: Vladimír Tomeš Režie: Michal Zetel Dramaturgi­e: Jan Šotkovský Scénografi­e: Michal Zetel Buranteatr Brno, první uvedení 12. 6.

 ?? FOTO BURANTEATR ?? Shakespear­e, Voltaire a já! Ondra v roli hostinskéh­o.
Roman Groszmann jako ambiciózní Bruscon a Miroslav
FOTO BURANTEATR Shakespear­e, Voltaire a já! Ondra v roli hostinskéh­o. Roman Groszmann jako ambiciózní Bruscon a Miroslav

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia