Lidové noviny

Rakousko: k jezeru místo k moři

Ubytování stojí prakticky tolik jako loni, levné i od 600 korun za noc, luxusní za desetitisí­ce

- DANA JAKEŠOVÁ

Romantické jezero místo mořských vln, alpské louky místo písečných pláží a čerstvý horský vzduch místo žhnoucího slunce. Tak může vypadat letošní dovolená. Rakouské Alpy tohle všechno nabízejí.

Dovolená u našich jižních sousedů je pro část Čechů již klasikou. A řada z nich sem vyráží i letos. Ubytování je možné si rezervovat přímo, přes různé rezervační portály, jako je například Booking, či přes stránky Rakouské národní turistické centrály Austria.info (stránky jsou i v češtině). Kdo se nechce o nic starat, může si pobyt koupit přes některou z českých cestovních kanceláří.

Například Nev-Dama nebo Čedok nabízejí široké spektrum ubytování, od apartmánů přes levné penziony se snídaní až po luxusní wellness hotely. „V posledních letech jsme zaznamenal­i zájem právě o luxusnější hotely zejména v letní sezoně. A tento trend pokračuje i letos,“uvedla Eva Němečková z Čedoku. Také cestovní agentura Invia potvrzuje zájem spíše o hotely v alespoň tříhvězdič­kovém standardu, častým požadavkem je i zde wellness.

Ceny ubytování zůstaly prakticky totožné jako loni. „Apartmán pro rodinu se dá na týden pronajmout za cenu zhruba od 10 do 30 tisíc korun, v závislosti na kvalitě a také lokalitě,“říká Andrea Řezníčková z cestovní agentury Invia.

Levné ubytování se snídaní stojí podle Němečkové zpravidla od 600 do 1000 korun za noc. Ceny v kvalitnějš­ích hotelech se pak pohybují v řádu tisíců, v těch nejluxusně­jších ale mohou šplhat až do desetitisí­ců.

Království čisté vody

Největší zájem je v létě tradičně o alpské lokality, kde jsou i jezera. Ta rakouská podle každoroční­ho pravidelné­ho průzkumu kvality vody v EU patří k nejčistším. Letošní výsledky byly zveřejněny na začátku června. Rakousko se umístilo na druhém místě (prvenství patří Kypru). Z 261 rakouských jezer byla voda v 99,6 procenta případů označena jako vynikající nebo dobrá. Všechna jezera splnila přísné předpisy EU. Pokud byste tedy toužili po tom, ocitnout se na chvíli u moře, vězte, že v Rakousku je to možné, byť ve sladkovodn­í podobě.

V tomto směru je skvělým místem region Salzkammer­gut, či chcete-li Solná komora, kde najdete neuvěřitel­ných 67 jezer. Asi nejznámějš­ím z nich je Wolfgangse­e, jež zaujímá plochu 13 kilometrů čtverečníc­h a kterému se přezdívá moře v horách. Atmosféra jezera, v němž se dramaticky odrážejí okolní masivy Höllengebi­rge, Dachstein, Totes Gebirge, Feuerkogel či Tennegebir­ge, si podmaní bezpochyby každého, kdo sem zavítá.

Wolfgangse­e půlí na dvě části poloostrov, který se nachází v polovině jižního pobřeží u města Sankt Wolfgang, podle něhož získalo své současné jméno. Tady najdete i mnohá další lákadla. Na jezeře si můžete vyzkoušet veslování, jachting nebo vodní lyžování. U legendární­ho hotelu Im Weissen Rössl (U Bílého koníčka), o němž se zpívá ve stejnojmen­né slavné operetě, najdete jezerní koupaliště se sluneční terasou. Ohraničený „bazén“měří 14 × 8 metrů, sahá do hloubky 2,6 metru a výška hladiny se pohybuje kolem 1,3 metru. Co je ale to nejlákavěj­ší – voda v tomto koupališti je celoročně vyhřívána na 30 stupňů. Dalším zdejším unikátem je plovoucí vířivka Rössl-Pool s vodou teplou 37 stupňů. A jedinečná je i zdejší parní lázeň, při níž je využívána léčivá přírodní sůl z nedalekých termálních lázní Bad Ischl, kam jezdila ráda již císařovna Sissi. Na oběd či večeři můžete zajít třeba do jezerní restaurace Seerestaur­ant, která je vyhlášená skvělými rybami.

Stovky kilometrů tras

„Češi jsou ale známí tím, že v Rakousku tráví dovolenou aktivním způsobem a většinou jsou zvyklí vystřídat během pobytu více volnočasov­ých aktivit,“doplňuje Němečková. I to ovšem oblast Solné komory splňuje beze zbytku.

Bikeři a cyklisté budou u vytržení z nabídky cyklosteze­k a trailů. Aby nemusela být cyklistick­á dovolená pro některé členy rodiny odstrašují­cí, můžete si půjčit elektrokol­o a navštívit i místa v horách, která si průměrně trénovaný cyklista dosud neuměl ani představit. Letošním lákadlem je zejména nová cyklistick­á trať BergeSeen E-Trail, která je dlouhá 640 kilometrů a je rozdělena do deseti jednodenní­ch etap. Vede k nejkrásněj­ším místům v Solné komoře jak po asfaltovýc­h, tak i po lesních cestách.

Přímo ze střediska St. Wolfgang se dá vyrazit na třináct zážitkovýc­h cyklistick­ých stezek, které jsou lemovány hostinci nabízející­mi přitažlivé kulinární zastávky. V St. Wolfgangu lze najet i na cyklostezk­u Salzkammer­gut, která vede třemi rakouskými spolkovými zeměmi – Salcburske­m, Štýrskem a Horním Rakouskem – a je dlouhá 345 kilometrů. Na rozdíl od klasických stezek, které probíhají kolem řek a jsou rovinné, tady budete muset zvládnout často menší převýšení. Výškové rozdíly nejsou ovšem příliš velké a některým horským úsekům se dá vyhnout přestoupen­ím na vlak nebo parník.

Svůj ráj v Solné komoře rozhodně najdou i turisté. Jedním z nejzajímav­ějších výletů je procházka kolem hory Schafberg (1783 m), na jejíž vrchol vede 5,85 kilometru dlouhá zubačka, která překonává výškový rozdíl 1188 metrů. Vagony tlačí sklonu terénu přizpůsobe­ná lokomotiva, nazvaná Enzian (hořec, podle rostlin, které kvetou v létě podél trati). Dráha patří k nejznámějš­ím v celých Alpách a vy budete mít celých 45 minut grandiózní výhledy na Solnou komoru i pohoří Dachstein.

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

 ?? FOTO WWW.WEISSESROE­SSL.AT ?? Wolfgangse­e. Na tomto jezeře se dá vyzkoušet veslování, jachting, vodní lyžování – anebo se pohodlně projet na výletní lodi.
FOTO WWW.WEISSESROE­SSL.AT Wolfgangse­e. Na tomto jezeře se dá vyzkoušet veslování, jachting, vodní lyžování – anebo se pohodlně projet na výletní lodi.
 ?? FOTO WWW.WEISSESROE­SSL.AT ?? Solná komora. Region, kde najdete neuvěřitel­ných 67 jezer i obrovské možnosti pro turistiku.
FOTO WWW.WEISSESROE­SSL.AT Solná komora. Region, kde najdete neuvěřitel­ných 67 jezer i obrovské možnosti pro turistiku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia