Lidové noviny

Pražský maraton letos nebude

Slavné závody se neuskutečn­í v roce 2020 například ani v Bostonu, New Yorku či Berlíně

-

PRAHA Česká metropole bude letos bez tradičních běžeckých klání. Jeden z předních pořadatelů elitních vytrvaleck­ých závodů RunCzech oznámil, že byl nucen zrušit veškeré akce v hlavním městě.

„Musím s těžkým srdcem oznámit, že z důvodu omezení jsme pro rok 2020 nuceni zrušit tři naše pražské závody: Volkswagen Maraton Praha, Sportisimo 1/2Maraton Praha a Birell Grand Prix Praha,“napsal ve veřejném dopise předseda organizačn­ího výboru Carlo Capalbo.

Pražský půlmaraton byl jednou z prvních akcí, které musely být kvůli koronaviro­vé pandemii zrušeny. Původně se měl konat 28. března, tedy pouhé dva týdny po vyhlášení nouzového stavu.

„Zpráva pár týdnů před startem, že nemůžeme uspořádat pražský půlmaraton, byla pro nás velkým šokem. Později jsme nemohli uvěřit, že se to dotkne i dalších jarních závodů. V tu chvíli byly přípravy téměř dokončené, objednávky na cestě nebo doručeny a většina rozpočtu vyčerpaná. Přesto jsme museli jarní termíny zrušit,“začal v otevřeném dopise Capalbo vypisovat, jak moc se jich omezení dotkla.

RunCzech následně dlouho bojoval, aby nemusel pražské závody rušit úplně. Dokonce přišel s náhradním podzimním termínem. Nyní však závodníkům přinesl definitivn­í smutnou zprávu.

„Za současného stavu, i když se situace zlepšuje, nebude ani tak možné na podzim s jistotou pořádat akce s velkým počtem účastníků v centru Prahy,“vysvětlil důvody svého rozhodnutí.

Letos se tak neuskutečn­í ani jeden ze tří plánovanýc­h závodů v českém hlavním městě.

Všichni běžci si budou moci své registrace přesunout do následujíc­ích dvou sezon. Zároveň mají letos možnost zúčastnit se běhů v jiných městech.

„Nadále pracujeme na přípravách závodů půlmaraton­u v Karlových Varech, Českých Budějovicí­ch, Olomouci, Ústí nad Labem a Nature Run v Liberci v jejich podzimních termínech v souladu s platnými omezeními,“přidal na závěr alespoň jednu pozitivní zprávu pro všechny milovníky podobných závodů.

Praha není jediná světová metropole, která musela podobný krok učinit.

Z podobných důvodů byly zrušeny i velké světové maratony v Bostonu, New Yorku a Berlíně. Velký otazník se vznáší nad maratonem v Londýně, který byl odložen na 4. října.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Letos si krásy Prahy běžci během maratonu neužijí
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Letos si krásy Prahy běžci během maratonu neužijí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia