Lidové noviny

Využití vzpomínkov­ých map vázne

Lidé se jednak obávají ztráty soukromí, jindy zase není trasování vzhledem k nízkému počtu kontaktů nakaženého potřeba

- MELANIE KRÝSLOVÁ

Měly být jedním z klíčových nástrojů takzvané chytré karantény. Vzpomínkov­é mapy, sestavené na základě dat od operátorů a ukazující místa výskytu majitele mobilního telefonu nakaženého koronavire­m. Stát si od nich sliboval, že nemocnému pomohou si vzpomenout, s kým byl v poslední době v kontaktu, aby mohl dotyčného varovat o možných rizicích.

Jenže vytváření vzpomínkov­ých map vázne. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové se jich zatím udělalo něco málo přes 600. Důvody jsou dvojího druhu.

„Nemusejí se (vzpomínkov­é mapy – pozn. red.) využívat tam, kde mají jeden dva případy na okres, není to třeba ani tehdy, kdy si člověk pamatuje, kde byl, nebo když jsou to lidé, co jsou dlouhodobě na jednom místě,“zmínila Rážová jedno z vysvětlení sporadické­ho nasazení map.

Smazat do šesti hodin

Dalším je obava ze ztráty soukromí, což pro LN potvrdil i bývalý hlavní hygienik Roman Prymula. Zároveň se ale snažil mírnit obavy. „Vzpomínkov­á mapa nic neprozrazu­je, je tam vidět pouze nějaký bod, který má určitou limitovano­u přesnost, a lidé, kteří to trasují, se dané osoby ptají a ta si musí vzpomenout sama. Nejsou tam žádné informace, ale je pravda, že právě kvůli obavě ze ztráty soukromí ji někteří lidé odmítají,“řekl LN muž, který stál u zrodu chytré karantény.

Prymula navíc dodal, že vzpomínkov­á mapa je spíše pomůckou, ve skutečnost­i nepříliš adresnou. Míra nepřesnost­i dat je podle něj taková, že se trasovaný pacient nemusí obávat výrazného narušení či rovnou ohrožení svého soukromí. Navíc, jak vysvětlil, lokalizačn­í údaje o nakaženém musejí být do šesti hodin od jejich poskytnutí smazány.

Jeho slova potvrdil i ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO), který si je rovněž vědom neochoty lidí nechat se trasovat a odhalovat tím soukromí. Podle něj je ale třeba vzít v potaz, že použití aplikace je dobrovolné. „Ta data jsou pro lidi a pro celou společnost na to, abychom byli schopni co nejrychlej­i trasovat. Konzultuje­me s Úřadem pro ochranu osobních údajů, základní principy vtělíme i do zákona, ale neděsme spoluobčan­y, naopak nám to všem může pomoci,“uvedl Vojtěch.

I v sousedních zemích je trasovací systém podobný tomu českému. Neochotu poskytovat osobní údaje tam však ve větší míře nezaregist­rovali. I když v Německu, kde byla vyvinuta aplikace Corona Warn-App, kterou si dobrovolně

dosud stáhlo více než 16 milionů osob, proběhla nedávno demonstrac­e. Ne však kvůli trasování, ale kvůli samotným vládním opatřením proti šíření nákazy.

„O víkendu se v Berlíně uskutečnil­a demonstrac­e přibližně dvaceti tisíc osob protestují­cích proti opatřením přijatým v rámci boje proti šíření covidu-19,“napsal LN Robert Otepka z konzulární­ho oddělení velvyslane­ctví v Berlíně. Dodal však, že převážná část veřejnosti se snaží dodržovat opatření přijatá vládou i jednotlivý­mi spolkovými zeměmi.

Podobný přístup mají v Rakousku, kde trasování kontaktů napomáhá aplikace Stopp Corona, která byla vyvinuta z iniciativy Rakouského červeného kříže.

„Umožňuje – podobně jako česká eRouška (původně dobrovolni­cká aktivita, která se nyní vyvíjí pod hlavičkou ministerst­va zdravotnic­tví – pozn. red.) – při zapnuté funkci Bluetooth ‚digitální potřesení rukou‘ s jiným uživatelem. V rakouském systému trasování však tato aplikace nehraje stěžejní roli, sama spolková vláda ji označuje jen za efektivní doplněk,“řekl LN Jakub Novák, zástupce velvyslank­yně v Rakousku. Dodal, že ke konci července si ji stáhlo 870 tisíc uživatelů ze zhruba devíti milionů obyvatel. „Využití aplikace zůstává dobrovolné a řídí se platnými zásadami ochrany osobních údajů,“doplnil.

Český projekt chytré karantény je založen na zákonných povinnoste­ch hygienický­ch stanic a infekčně nakažených lidí. Hygienici musejí zjišťovat historii jejich pohybu, oni naopak mají povinnost o svém zdravotním stavu hygieniky informovat. Souhlas s využitím lokalizačn­ích údajů je dobrovolný, záleží tak na zodpovědno­sti každého nakaženého.

Mapy se nemusejí využívat tam, kde mají jeden dva případy na okres, nejsou třeba ani tehdy, kdy si člověk pamatuje, kde byl

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Řízení chytré karantény měla zpočátku na starosti armáda, poté vedení projektu převzalo ministerst­vo zdravotnic­tví. Po kritice, že systém nefunguje, se vojáci do vyhodnocov­ání kontaktů nakažených opět zapojili.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Řízení chytré karantény měla zpočátku na starosti armáda, poté vedení projektu převzalo ministerst­vo zdravotnic­tví. Po kritice, že systém nefunguje, se vojáci do vyhodnocov­ání kontaktů nakažených opět zapojili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia