Lidové noviny

Karanténa by mohla být kratší

-

Karanténa, která nepotrvá dva týdny, ale pouze deset dní: takový je plán, o němž nyní diskutuje expertní skupina resortu zdravotnic­tví. Souhlasně na něj přikyvuje i hlavní hygienička Jarmila Rážová.

„Já bych i pro omezení karantény byla,“řekla v rozhovoru pro MF DNES Rážová. „Nicméně je to opravdu věc velmi vážné odborné diskuse kliniků i epidemiolo­gů. Stále poměrně dost případů vznikne desátý den a inkubační doba viru je čtrnáct dní,“doplnila. Rozhodnutí ohledně zkrácení délky karantény by podle ní mělo padnout nejpozději do konce srpna.

Deset dní jako standard Přestože v Česku stále platí povinnost při nákaze koronavire­m setrvat v karanténě po dobu dvou týdnů, mnohé další země již zavedly standardní dobu deseti dní. Jde například o Švýcarsko, Norsko a naposledy sousední Rakousko.

Aktuálně je v České republice spojena karanténa se 14 dny izolace. Pokud má však pacient i po uplynutí této doby pozitivní test, ale nemá žádné příznaky, může karanténu ukončit. Po určité době totiž přestává být infekční, a tím rizikem pro ostatní. anr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia