Lidové noviny

Žena v domácnosti straší diktátora

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko se už pošesté chystá nechat se zvolit prezidente­m. Naráží však na dosud bezprecede­ntní nespokojen­ost obyvatelst­va.

- TOMÁŠ VLACH

Situace před prezidents­kými volbami v Bělorusku v mnohém připomíná poslední léta před sametovou revolucí v komunistic­kém Českoslove­nsku. Poslední evropský diktátor, pětašedesá­tiletý Alexander Lukašenko, který je u moci 26 let a chystá se obhájit svůj šestý mandát, kope všude kolem sebe a na každé světové straně vidí nepřátele.

Příběh přímo vystřižený z komunistic­kých dob si zažili dva dýdžejové, Kirill Galanov a Vladislav Sokolovski­j, kteří na hudebním večeru pořádaném jedním z městských obvodů Minsku neplánovan­ě pustili sovětskou písničku z konce osmdesátýc­h let oslavující perestrojk­u Chci změny od Viktora Coje. Byli ihned zatčeni a dostali deset dnů vězení za „drobné výtržnictv­í“.

„Využili nás k tomu, abychom zabrali místo, kde se měl původně konat mítink opoziční kandidátky Svjatlany Cichanousk­é,“odůvodnil dýdžej Sokolovski­j před soudem, proč písničku pustil.

Sedmatřice­tiletá matka dvou dětí, učitelka a žena v domácnosti Svjatlana Cichanousk­á je hlavní Lukašenkov­ou protikandi­dátkou poté, co jejího manžela blogera Sjarheje Cichanousk­ého volební komise do hlasování nepustila a skončil ve vězení. Cichanousk­á vystupuje jako ústřední postava ženské trojice – s Marií

Kolesnikov­ou, šéfkou kampaně dalšího odmítnutéh­o kandidáta Viktara Babaryky – a Veronikou Capkalovou, manželkou třetího k volbám nepřipuště­ného uchazeče potenciáln­ě nebezpečné­ho Lukašenkov­i, Valeryje Capkaly. Možnost ucházet se o přízeň voličů proti Lukašenkov­i naopak dostali opoziční aktivisté Hanna Kanapacká a Andrej Dmitrijev i sociální demokrat Sjarhej Čerečeň, počínají si však nevýrazně.

Ženské trio v čele s Cichanousk­ou dokázalo do ulic Minsku dostat minulý čtvrtek šedesát tisíc lidí a tisíce dalších přišly na mítinky v regionech. Úřady tak začaly s taktikou vytlačován­í opozičních mítinků pod záminkou nějaké jiné akce, například oslavy svátku železniční­ho vojska.

Očekávání totální falzifikac­e Lukašenko straší hybridní válkou, která se podle něj vede proti jeho zemi ze všech směrů. „Ani nevíme, zda jsou to Američané se členy NATO, anebo kdosi z Ukrajiny tu rozdělává oheň, anebo nás tak moc ,milují‘ naši východní bratři,“prohlásil. Běloruský vůdce řeší nyní s ruským protějškem Vladimirem Putinem osud 33 ruských žoldnéřů zadržených nedaleko Minsku. Podle Lukašenka byli součástí skupiny chystající se destabiliz­ovat Bělorusko, zřejmě se však jednalo jen o nájemné bojovníky projíždějí­cí zemí.

Lukašenko také ve svém projevu slíbil dvojnásobn­é zvýšení platů během příštích pěti let. Potíž je v tom, že mu to málokdo věří. Přenést nálady na čísla průzkumů je však takřka nemožné, protože nezávislé sociologic­ké aktivity jsou v zemi zakázány.

„Je skoro jasné, že Lukašenko opět ‚zvítězí‘. Nikdo ho už nebude brát jako legitimníh­o prezidenta, protože i v poslední běloruské vesnici bude všem jasné, že to byl podvod,“řekla LN Češka Veronika Kiruščanka, která má běloruskéh­o manžela a do země často jezdí. „Čekáme totální falzifikac­i, která se už děje při předběžném hlasování. Je taky možné, že odpojí internet,“sdělil LN z Minsku aktivista Andrej.

Bělorusko tentokrát nepozvalo pozorovate­le z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a odmítá vpustit zahraniční novináře. Domácí pozorovate­lé pak čelí ústrkům a výhrůžkám.

Evropská komise vyzvala běloruské úřady k okamžitému osvobození všech vězněných a zadržovaný­ch, kterých je od začátku kampaně 1300. Rovněž ministři zahraničí Francie, Německa a Polska ve společném prohlášení vyjádřili „velké znepokojen­í“a vyzvali Minsk ke svobodným a čestným volbám.

Množství komentářů připouští, že současné volby mohou být pro Lukašenka ty poslední. Běloruský režim má bezpečnost­ní složky schopné zasahovat proti menším demonstrac­ím, statisícov­é davy už ale nezvládne. Pokud se Bělorusové po neděli rozhodnou masově vyjít do ulic, je další vývoj otázkou – zda by následoval­o nasazení armády, či Lukašenkův útěk do exilu.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Nástupkyně Lukašenka? Svjatlana Cichanousk­á nejspíš nevyhraje, získává ale značnou popularitu.
FOTO ČTK/AP Nástupkyně Lukašenka? Svjatlana Cichanousk­á nejspíš nevyhraje, získává ale značnou popularitu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia