Lidové noviny

Právo se zabít

Osobní výběr ze světového tisku

- SIMONA KAŠPAROVÁ redaktorka LN

Snástupem koronaviro­vé krize se ukázalo, že zmrazení průmyslu má pozitivní vliv na životní prostředí a čistotu ovzduší. To má ale i další nečekané důsledky.

Jak zjistili vědci z bavorského Helmholtzo­va institutu pro obnoviteln­é energie v Erlangenu-Norimberku, čistý vzduch také vyhovuje solárním elektrárná­m. Na příkladě běžně silně znečištěné­ho ovzduší v indické metropoli Dillí, na niž se výzkum citovaný deníkem Salzburger Nachrichte­n soustředil, výzkumníci ukázali, že díky zlepšení smogové situace tamní solární panely přijímají více slunečního záření, a tudíž vyrábějí více energie.

Ve srovnání se stejným obdobím za uplynulé tři roky tam v březnu stoupl výkon solárních elektráren o 8,3 procenta. Koronaviru­s tak ekonomice paradoxně i pomáhá, nejen škodí.

Čistější vzduch ale ocení především samotní Indové. V metropoli Dillí je často tak nedýchatel­no, že se nedoporuču­je vycházet z domu, a to ani v roušce, která se stala součástí života obyvatel Dillí ještě dříve, než na tento subkontine­nt dorazila pandemie.

***

Stejné noviny pak přinesly další zajímavou informaci německé agentury DPA z vědeckého prostředí. Výzkumníci z univerzity v Bristolu spolu s kolegy z Mexické národní autonomní univerzity zveřejnili v odborném časopise Science Advances studii, v níž popisují, že lidské spermie se spíš než jako úhoři pohybují jako vydry.

Díky moderní 3D mikroskopi­i tak vyvrátili více než 300 let staré přesvědčen­í, že se bičíky spermií hýbou ze strany na stranu. Podle nových poznatků se totiž hýbe jen jedna strana bičíku. Aby se tedy spermie nepohybova­la v kruhu, točí se jako otvírák na zátky, podobně jako ve vodě si hrající vydry.

Možná si kladete otázku, proč je takový výzkum důležitý. Správné pochopení pohybu spermií je podstatné proto, aby vědci rozpoznali „nezdravé“jedince. A to je v době, kdy civilizova­ný svět zápasí s neplodnost­í a vymíráním, více než užitečné.

***

A ještě jedna dobrá zpráva, tedy alespoň pro milovníky alkoholu a léta. Ve státě New York nově podle serveru CNN povolili prodej zmrzliny s tvrdým alkoholem. Zákon podepsal v pondělí guvernér Andrew Cuomo a má pomoci místním mlékárnám, výrobcům alkoholu, restaurací­m a prodejcům uhasit „zvyšující se poptávku“po alkoholick­é zmrzlině.

Ta už nyní může obsahovat víno, pivo nebo cider. Nově však mražená potěšení mohou obsahovat až pět procent alkoholu. Kvůli tomu také budou muset být označena stejnými etiketami a varováními jako produkty s vínem, pivem či zmiňovaným ciderem.

Podle senátorky Rachel Mayové a členky shromážděn­í Donny Lupardové nový zákon také pomůže turistické­mu průmyslu. „Jsem vděčná guvernérov­i, že tento zákon posvětil, a těším se, až si s ním příští rok na veletrhu dám zmrzlinu s bourbonem a javorovým sirupem!“napsala Mayová v prohlášení.

Ze svatby své sestry v červencové­m parnu si pamatuji zmrzlinu s vodkou a dalším alkoholem, jíž dali snoubenci v letních vedrech přednost před dortem. Úspěch to byl nebývalý!

Jak to tehdy shrnul demokratic­ký senátor za stát Massachuss­etts Salvatore Albano, odpůrci pásů bojovali za „právo nechat se rozmáznout o přední sklo“

***

A Amerika ještě jednou. Ač nejsem příznivcem nošení roušek všude a za všech okolností, v těžce postiženýc­h USA bych si ji vzhledem k situaci, jaká tam kvůli koronaviru panuje, nasadila dobrovolně.

Tamní diskuse a incidenty souvisejíc­í se zakrýváním úst a nosu ale hraničí s absurditou a násilí kvůli rouškám je skutečně odsouzeníh­odné. Jak píše deník The Washington Post, připomíná to boj proti bezpečnost­ním pásům v automobile­ch v 80. letech minulého století.

Američané jsou zkrátka hákliví na narušování osobní svobody, a to do té míry, že chtějí mít právo rozhodovat i o své smrti. Aneb jak to tehdy shrnul demokratic­ký senátor za stát Massachuse­tts Salvatore Albano, odpůrci pásů bojovali za „právo nechat se rozmáznout o přední sklo“.

Ze svého pobytu v USA mezi roky 2003 a 2004 si živě pamatuji osvětovou akci ve škole, kdy na nás tehdy odborníci apelovali, abychom se v autě poutali, a jako odstrašení použili reálná videa z nehod, při nichž lidé pásy nepoužili.

Přesně jak řekl Albano – „rozmázli“se o sklo, létali kabinou, až skončili napěchovan­í v prostoru nad kufrem, a vzadu sedící přišli následkem bouraček o zuby, jež zůstaly zakousnuté do sedačky před nimi.

Omlouvám se za naturalism­us, ale ten den všichni odjížděli ze školního parkoviště připoutaní. Jestli ale Američané ústenky alespoň dočasně přijmou, je nejisté.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia