MF DNES

Češi kupují zbraně. Bojí se běženců

- Jakub Pokorný, Andrea Angermanno­vá a zpravodajo­vé MF DNES

PRAHA, ÚSTÍ NAD LABEM V Česku vypukla kvůli strachu z uprchlíků „zbrojní horečka“. Navzdory tomu, že většina uprchlíků v Česku zůstat nechce a zdejším územím jen rychle projedou.

Policisté evidují oproti roku 2014 nárůst počtu žadatelů o zbrojní průkazy. V Ústeckém a Zlínském kraji je nárůst opravdu výrazný.

Majitelé obchodů se zbraněmi a municí reportérům MF DNES přímo řekli, že jejich klienti jako důvod, proč se chtějí ozbrojit, uvádějí nejčastěji obavy z běženců.

Přičemž ze statistik vyplývá, že velká část zájemců u zkoušek odpadne – zjevně se tedy hlásí i úplní laici, kterým zbraně do této chvíle nic neříkaly.

„Loni přišli sotva čtyři zájemci o zbrojní průkaz, dnes je to měsíčně deset až patnáct. Zbraně chtějí na osobní ochranu. Hodně z nich má obavy z běženců, další žijí v ghettech a bojí se přepadení nebo narkomanů,“uvádí Vlastimil Slavíček, tisíc držitelů zbrojních průkazů bylo v Česku v červnu tohoto roku. instruktor a majitel střelnice v Sebuzíně na Ústecku.

Podobnou zkušenost má jeho kolega z Vysočiny. „V poslední době se zvýšil zájem veřejnosti naučit se střílet. Z vyjádření těch lidí je patrné, že to souvisí se situací, která se týká uprchlíků,“říká František Ježil ze společnost­i Sanima, která provozuje havlíčkobr­odskou střelnici.

V loňském roce žádalo v Ústeckém kraji o zbrojní pas 475 lidí, letos už 557. Z nich však pouze 114 u zkoušek uspělo. Podobné je to na Zlínsku, kde už počet žadatelů za letošek pomalu dotahuje úhrn za celý loňský rok.

A ve Středočesk­ém kraji má pocit, že nejlépe se ubrání s vlastní pistolí, víc lidí než loni touto dobou.

Více čtěte na str. 4

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia