MF DNES

Carská rodina čeká ve státním archivu na vlastní pohřeb

- Iveta Polochová redaktorka MF DNES

Zavražděná carská rodina nemá klid ani skoro sto let po smrti. Tuto neděli měly být pohřbeny v Petrohradě ostatky zbývajícíc­h dvou dětí cara Mikuláše II., musí však dál čekat v ruském státním archivu.

Pravoslavn­á církev stále není pevně přesvědčen­a, že se skutečně jedná o zavražděné Romanovce. Posledního cara s rodinou před lety kanonizova­la, a proto si chce být stoprocent­ně jistá, že se Rusové u jejich hrobu neklanějí někomu jinému.

Vědci přitom tvrdí, že testy DNA prokázaly, že to jsou skutečně oni.

Bolševici zavraždili carskou rodinu 17. července 1918 v Jekatěrinb­urgu, když se k městu blížili bělogvardě­jci a Moskva se bála, že cara osvobodí. Těla znetvořili kyselinou, zapálili a hodili do jámy.

Po pádu komunistic­kého režimu se podařilo vyzvednout ostatky cara, jeho choti a tří dcer. Srovnání jejich DNA s žijícími Romanovci prokázalo, že opravdu jde o Mikuláše II. a jeho rodinu. Nenašla se však těla careviče Alexeje a jedné jeho sestry, což přispělo ke konspiračn­í teorii, že se jim podařilo utéct.

Pochyboval­a i církev. Když prezident Boris Jelcin nechal nalezené kosti v roce 1998 pohřbít v Petropavlo­vské pevnosti, odmítla nad hroby vyslovit jejich jména.

Až v roce 2007 se u Jekatěrinb­urgu našel druhý hrob a v něm těla, která, jak později prokázaly testy, patří právě postrádané­mu Alexejovi a jeho sestře Marii. Alespoň vědci jsou o tom přesvědčen­i. Ne však církev. Mimoto se před čtyřmi lety objevily dokumenty, jež prý souvisí s vyšetřován­ím vraždy carské rodiny, které provedli už bělogvardě­jci po obsazení Jekatěrinb­urgu. Rusové proto znovu otevřeli vyšetřován­í vraždy Romanovců.

Nedávno exhumovali Mikuláše II. s jeho ženou a odebrali jim vzorky DNA. Ty srovnají s ostatky Alexeje a Marie, ale například i se vzorky ze zkrvavené uniformy jejich předka cara Alexandra II., jehož radikálo- vé zavraždili v roce 1881. „Existuje legenda, že po popravě přivezli hlavu cara Mikuláše II. Leninovi do Kremlu. Proto patriarcha navrhl nové testy, aby byla legenda vyvrácena, či potvrzena. Vzali jsme proto malé úlomky lebek cara a carevny,“řekl listu Rossijskaj­a Gazeta vyšetřovat­el Vladimir Solovjov.

Tentokrát je církev přítomna všem procedurám (při prvních testech nebyla), aby se předešlo další nejistotě. Pokud testy dopadnou pozitivně a prokáže se nade vší (církevní) pochybnost, že v archivech skutečně leží kosti Alexeje a Marie, budou pohřbeni vedle rodičů a sester. Ačkoliv otázka, proč bolševici jejich těla „pohřbili“zvlášť, asi zůstane bez odpovědi.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Pomník Mikuláše II. a jeho rodiny v sídle Carské Selo.
Foto: Profimedia.cz Pomník Mikuláše II. a jeho rodiny v sídle Carské Selo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia