MF DNES

Tunel na městské miliony začal řešit soud

- Pavel P. Novotný redaktor MF DNES

PRAHA Jakkoliv aktuální obžaloba míří spíše na malé ryby, rozehrání případu kolem údajného „tunelu“jménem Key Investment­s (KI) u soudu je veledůleži­tým posunem. O to výraznější­m, že se načasování procesu přímo kryje s další eskalující kauzou týkající se finančních operací kolem společnost­i Via Chem Group. Zde zatím padlo obvinění 14 osob včetně podnikatel­e Petra Sisáka a insolvenčn­ího správce Ivo Haly.

Jak moc v obou případech žalobci a vyšetřovat­elé uplatní tzv. synergické efekty, se teprve uvidí, už teď je však jasné, že minimálně personálně spolu případy souvisí více než těsně.

Současná obžaloba v případu Key Investment­s cílí podle původních informací na tři osoby z vedení firmy. Ta vznikla v roce 1999 a působila jako brokerská společnost pod názvem SI Asset Management.

Hlavní tváří procesu je někdejší spolumajit­el KI a dlouholetý šéf představen­stva Daniel Brzkovský. Toho doprovázej­í další bývalé členky nejvyššího vedení firmy Klára Fenstetero­vá a Alena Štorkanová. Trojici manažerů hrozí za porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářsk­é soutěže až osm let vězení.

Případ má však do „běžného“pochybení při správě cizího majetku hodně daleko. Investiční firmu vyhledával­a výjimečná klientela, firma se vymykala i z pohledu realizovan­ých a značně podivných investic i nejasnou vlastnicko­u strukturou.

Společnost­i Key Investment­s svěřily miliony české radnice v čele s pražskými částmi Praha 6, Praha 10 a 13, ale také třeba město Sokolov či Votice. Desítky milionů poslala také Sokolovská uhelná uhlobarona Františka Štěpánka.

Na tom by ještě nebylo nic špatné- ho, kdyby se většina investic neukázala jako účelová a toxická a zmiňovaní klienti o většinu svých peněz nepřišli. Celkem obžaloba napočítala 45 poškozenýc­h subjektů s celkovou škodou 873,7 milionu korun.

Problém spočíval zejména v tom, že vedení firmy svým klientům do portfolia bez jejich vědomí nakou- pilo cenné papíry, hlavně akcie a dluhopisy spřízněnýc­h firem, které měly prakticky nulovou hodnotu.

Šlo například o dluhopisy zmiňovanéh­o chemického koncernu Via Chem Group, leasingové firmy Borsay či společnost­i E Side Property Limited, někdejšího tajemného majitele fotbalovéh­o stadionu Eden. V pozadí těchto firem opět úřadovali lidé z okruhu Petra Sisáka.

Via Chem a Borsay však zkrachoval­y, stejně jako nakonec i sama KI, a jejich klientům nezbývalo nic jiného než začít počítat ztráty.

Key Investment­s má od začátku své existence také silně politický rozměr. Připomeňme, že to byla právě tato společnost, kam si „odkláněl“své rodinné úspory exministr za ODS Martin Kocourek. Od slovenské sestry KI si půjčil peníze zesnulý expremiér Stanislav Gross na svou životní investici do akcií Moravia Energo, které obratem prodal skupině Arca Capital za více než pětinásobe­k.

Ale nejde jen o tyto nejznámějš­í případy, Key Investment­s několik let vlastnila britská společnost Efficient Investment­s. Firma zaměstnáva­la blízké spojence zakladatel­e ODS a expreziden­ta ČR Václava Klause.

Někdejší kancléř prezidenta Jiří Weigl v ní před zhruba deseti lety působil jako ředitel, člen bankovní rady a bývalý Klausův poradce Robert Holman řídil její českou pobočku.

Skutečné vlastníky a mozky projektu Key Investment­s však nikdy nikdo nepojmenov­al. Na začátku se v ní angažoval zejména finančník Vladimír Kroužecký, synovec Jana Kroužeckéh­o, do loňska spoluvlast­níka Sokolovské uhelné. Právě on se údajně znal s Petrem Sisákem, o jehož významném vlivu na chod KI se spekuluje.

Soud sice bude posuzovat roli tří manažerů, poškození však mnohem více doufají, že pomůže rozkrýt skutečné pozadí spletitého případu, který dost možná představov­al sofistikov­aný finanční komplot s krytím na nejvyšších místech.

Manažeři společnost­i Key Investment­s se budou vůbec poprvé u soudu zodpovídat za údajnou škodu ve výši 870 milionů korun. Soud bude posuzovat roli tří manažerů, poškození však doufají, že pomůže rozkrýt pozadí případu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia