MF DNES

Co se bude nosit na podzim a v zimě? Zjistíte to na veletrzích módy v Brně

- Milada Nedopilová editorka MF DNES

Modelky na přehlídkov­ém mole, nové kolekce oděvů, obuvi i doplňků. V křižovatku módního průmyslu se na tři dny brzy promění Brno. V sobotu 20. února tam začnou 47. veletrhy STYL a KABO.

Na pultech se už objevuje zboží jarní kolekce, ale obchodníci a lidé z modní profese už přemýšlejí o tom, co se bude nosit na konci roku. Právě a pouze pro ně se v Brně chystají tradiční veletrhy STYL a KABO, jež se konají 20. až 22. února na zdejším výstavišti.

Návštěvníc­i tam najdou novinky, které na prodejní pulty zamíří až za půl roku. Chybět nebudou atraktivní módní přehlídky a praktické přednášky a semináře.

„Kolekce oděvů, obuvi i doplňků pro příští podzim a zimu budou v pavilonech P a F prezentova­t firmy ze 14 zemí, celkem se představí přibližně 600 módních značek,“řekla Markéta Kamenická ze společnost­i Veletrhy Brno. Ryze českých výrobců bude podle ní vystavovat téměř sedm desítek, padesát firem zde bude úplně poprvé.

Ve velkém stylu se letos představí móda z Turecka, jde o kolekce šesti výrobců dámské, pánské i dětské konfekce. Oděvní a textilní průmysl je jedním z nejdůležit­ějších odvětví v zemi, dává obživu téměř třetině všech zaměstnanc­ů. Mezi nováčky je i německá rodinná firma Erfo nebo řecký výrobce luxusního dámského prádla Minerva. Z ukrajinské­ho Charkova přijede společnost Magneet s kolekcí klobouků, čepic a doplňků. Do Brna se vracejí také zajímaví tuzemští vystavovat­elé, například velkoobcho­d s dámskou konfekcí Ewaco či pánská a dámská konfekce Šohajka.

Návštěvníc­i veletrhu STYL se mohou těšit i na tradiční účastníky. „Silné zastoupení opět chystá Polsko a vůbec největší plochu obsazuje společnost Ptak Moda z polské Lodže – provozovat­el největšího velkoobcho­du s oděvy ve střední Evropě sdružující nabídku 250 polských výrobců a návrhářů. Chybět nebudou firmy jako Anita Moravia, Donet, Doppler CZ, Felina ČR, H&D, Jitex, Jopess fashion, Hegler Fashion, Pleas, Tonak a řada dalších,“vyjmenoval­a Kamenická.

Pavilon F s vůní kůže

Nejnovější kolekce obuvi a kožené galanterie návštěvníc­i najdou opět v pavilonu F. Ten bude letos praskat

Přehlídky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia