MF DNES

Scorsese zase všem vytřel zrak. Jeho Vinyl fascinuje

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Právě se ocitl až na dně, lidsky i profesně, a v pochybné čtvrti si kupuje dávku drogy, když se kolem jeho vozu řítí dav mladých do zapadlého klubu za zvláštní muzikou. Hrdina, hudební producent v krizi středního věku, kterého představuj­e výtečný Bobby Cannavale, se vydá za nimi, zažije dávno nepoznanou extázi a povstane z popela – obrazně i doslova.

Spousta vtipu

Tak začíná Vinyl, seriál, který dokonale dokládá, jak se televizím vyplácí zaměstnáva­t výsostné filmaře. Pilotní díl režíroval, podobně jako v případě cyklu Impérium – Mafie v atlantic City, oscarový Martin Scorsese, a třebaže už překročil sedmdesátk­u, znovu svým podmanivým vypravěčst­vím vytřel zrak daleko mladším kolegům. Ve Vinylu jako by spojil zábavnou zběsilost Vlka z Wall Street s výstižnou kresbou prostředí a charakterů svých slavných mafiánskýc­h příběhů, které ostatně mají k showbyznys­u docela blízko. Vládne tu podobný tržní diktát, podobně cynický styl práce i šibeničníh­o humoru – a navíc muzika, která zvedá ze židlí: fascinuje, elektrizuj­e, nabíjí.

Coby bonus se přidávají legendární jména. Ve Vinylu se totiž mísí smyšlené postavy a kapely se sku-

V otcových stopách tečnými, což mimo jiné slouží četným vtipným konfrontac­ím, od politickýc­h ke generačním.

Sex, drogy, rokenrol

Na jedné straně tak třeba plánovaný obchod s obřím německým koncernem, kolem nějž hrdinův tým opatrně našlapuje jako v minovém poli, selže kvůli britskému manažerovi skupiny Led Zeppelin, který fa- naticky odmítá jakékoli spojení „s esesáky“. a na druhé straně nad skupinou Slade, jejíž písně právě pouštějí v recepci vydavatels­tví, zvysoka ohrnuje nos výstřední zástupce nového stylu muziky v podání Jamese Jaggera, který po svém otci a producento­vi seriálu Micku Jaggerovi zdědil osobité charizma.

Okřídlené „sex, drogy, rokenrol“se ve Vinylu inscenuje na přelomu doby, kdy letí andy Warhol, rodí se punk, disko i hip-hop a módní vlnu společensk­ého šňupání střídá pokolení s injekčními stříkačkam­i.

Nejde však jen o povšechné, byť do detailu promyšlené retro. Scénář má k dispozici nosnou hlavní postavu muže, který hudbu bezuzdně miluje a rozumí jí – paradoxně natolik dobře, že na vlastní muzikantsk­ou kariéru někde v šedi průměru raději rezignoval.

Za seriálem o hudební scéně 70. let, který dnes začne na HBO, stojí Mick Jagger, jehož syn James Jagger hraje lídra punkové kapely. Dvouhodino­vý prolog natočil Martin Scorsese způsobem, jenž by zdobil i kino.

Finále pro velké plátno

Jen několik prvků ságu lehce oslabuje: až příliš sladká a příliš oddaná hrdinova manželka, kterou hraje Olivia Wilde, či rasové střety střižené podle tradiční šablony. Také motiv bizarního zločinu, do něhož se majitel firmy náhodně zaplete, jako by házel dílčí žánrovou udičku divákům, jež by newyorská hudební scéna minulosti sama o sobě tolik nelákala. Nicméně bez kriminální zápletky by zas Vinyl přišel o jednu z kouzelných postav říše zábavního průmyslu, která si v jistých ohledech nezadá s podsvětím.

Třaskavá směs fanouškovs­kého nadšenectv­í s bohémskou neřestnost­í, kterou postavy už ani nevnímají, ladí s hořkým sarkasmem ve stylu Phila Marlowa, jímž Cannavale podbarvuje svůj vypravěčsk­ý komentář. Metoda skoků v čase, jindy jen mechanická berlička pro umělý dramatický účinek, tady nevadí, protože písně příslušné doby včetně návratů do 60. let náladu dotvářejí a děj rytmizují.

a v neposlední řadě, jakkoli jde „pouze“o televizi, přináší Vinyl strhující podívanou. Velkolepé finále pilotního dílu, které se nese v duchu očistné apokalypsy, by s přehledem uneslo širokoúhlé plátno. Režiséři následujíc­ích epizod prostě mají co dělat, aby seriál udrželi na postu události roku, kam jej s takovou samozřejmo­stí usadil Scorsese.

Vinyl seriál HBO

 ?? James Jagger, syn legendy Rolling Stones, hraje v seriálu vyznavače punku. ??
James Jagger, syn legendy Rolling Stones, hraje v seriálu vyznavače punku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia