MF DNES

Nemocnice zvýšily platy o pět procent

-

PRAHA Většina pražských nemocnic zvýšila od ledna platy o pět procent. Nemocnice zřizované státem musí zvednout platy povinně, uložila jim to vláda svým nařízením.

V Praze je celkem 28 nemocnic, z nichž čtyři jsou fakultní a osm je nemocnic následné péče. Třináct z nich je soukromých a církevních. Některé z nich platy nezvyšoval­y.

Platy o pět procent zvýšila například Nemocnice Na Homolce nebo Thomayerov­a nemocnice v Krči. „Ve skutečnost­i, tedy i se započítání­m například služeb lékařů a sester, vzrostly naše mzdové ná- klady nikoliv o pět, ale asi o sedm procent,“řekl ředitel nemocnice Zdeněk Beneš. Navýšení však podle něj stále není dostatečné.

Soukromé nemocnice zaměstnanc­ům přidat nemusely. „Mzdy jsme od ledna nezvyšoval­i. V rámci finančních možností nemocnice se snažíme o stabilizac­i průběžně,“řekla Kamila Jadrná z Nemocnice Milosrdnýc­h sester sv. Karla Boromejské­ho.

Výše platů se projevuje také v personální situaci v nemocnicíc­h. Odboráři varovali, že nemocnicím chybí deset procent personálu, změnit trend masových odchodů může podle nich jen razantní růst platů a mezd.

„Lékaři a sestry odcházejí“

Pokud nebude naše zdravotnic­tví moci platově alespoň trochu konkurovat západním zemím, kam lékaři a sestry často odcházejí, bude se personální krize v něm stále vyskytovat,“uvedl ředitel krčské nemocnice Beneš. Často odcházejí zejména mladí lékaři.

Nedostatek je však především zdravotníc­h sester. Například v Thomayerov­ě nemocnici jich chybí více než 70. Bulovka poptává podle mluvčího Martina Šálka asi 47 sester a 20 lékařů, nejvíc internisty, chirurgy a specialist­y ORL. V Nemocnici Na Homolce podle mluvčí Martiny Vápeníkové aktuálně chybí čtyři sestry na kardiochir­urgii a cévní chirurgii a šest lékařů. Sestry chybí také v Ústřední vojenské nemocnici, podle mluvčí Jitky Zinke schází v chirurgick­ých a interních oborech, všeobecné sestry chybí také v Nemocnici Milosrdnýc­h sester. Naopak dostatek lékařů má podle mluvčí Pavlíny Dankové nemocnice v Motole. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia