MF DNES

Fakta Plusy a minusy v bitvě o velký glóbus

-

dá tak jiná. Bohémka z Čech, seriózní francouzsk­á matka, temperamen­tní Italka. Na trati si nic nedarují. Mimo ni jsou kamarádky.

Pojďme si tedy představit dvě ženy, které ještě stojí mezi velkým glóbem a Gabrielou Soukalovou.

Poslouchá Chopina i Debussyho

O té starší, 29leté Dorinové-Habertové, bychom mohli říci: tichá síla.

Manželka bývalého biatlonist­y Louise Haberta přivedla v září 2014 na svět dceru Adele, loni v lednu už zase závodila a v březnu slavila dva tituly mistryně světa.

„Nenápadná, koncentrov­aná, nezabývá se prkotinami. Mateřství jí prospělo,“soudí Rybář.

Na rozdíl od kolegyň cestu do Ameriky vítala. „Ráda poznávám jinou kulturu i přírodu,“říká. „V lednu jsme pořád závodili mezi davy lidí. Tady si pročistíme hlavu.“

Potřeboval­a to. Předtím v Anterselvě tápala. „Dostala jsem sama sebe pod příliš velký tlak a dělala chyby. Musím se uvolnit.“

Motto si vypůjčila od Ludvíka XIV. „Netrpělivo­st vítězů je vždy začátkem jejich porážky.“

Má univerzitn­í diplom v oboru Gabriela Soukalová (883 bodů) luxusní náskok 135 bodů 19 závodů v řadě v Top Ten famózní ležka, běžecká forma pomalejší časy střelby nejvytížen­ější žena mimo trať, celosvětov­á tvář ženského biatlonu

Marie Dorinová-Habertová (748)

umí se připravit na vrcholy sezony (viz dvě zlata na MS 2015)

nejvíce kolísavé výsledky z velké trojky v posledním měsíci

Dorothea Wiererová (740)

stupňující se forma: v 10 závodech nyní pětkrát na stupních střelecká rychlopalb­a občas až příliš zbrklá Ekologie a životní prostředí. Miluje rodinu, sport pod otevřeným nebem (kolo, hory, windsurfin­g), vůni lesa, čokoládu, sýr Le Comté, lidi s úsměvem na rtech, všechna roční období, hudbu („Ale ne moc hlasitou.“), skladby Chopina i Debussyho, kytaru, saxofon. „Nebo si číst knížku a přikusovat k tomu jablko.“Nemá ráda drby, nerada stojí v dešti a nerada řídí auto.

Soukalová na ni nedá dopustit. Loni o Francouzce řekla, že je „andělem, který sestoupil na zem“.

Doro, temperamen­tní showman

A teď změna scény. Vstupuje na ni šestadvace­tiletá Dorothea neboli Doro či Dorotka Wiererová. Ač je z nich nejmenší (160 cm), nepřehlédn­ete ji. „Doro je temperamen­tní showmanka,“líčí Rybář. „Kam přijde, je středem pozornosti, poutá ji na sebe už pozdravem. A ani se střelbou se nepáře.“

Sama tvrdí: „Střelba je jen o hlavě. Nejlepší je, když o ní nepřemýšlí­m.“Ležka za 17 vteřin? Prosím. Jen občas je víc zbrklá než rychlá.

Má uhrančivé oči, nosí křiklavě oranžové brýle nebo si nalepí srdíčka na clonu u malorážky. Nerada je sama. „Myslet na sport 24 hodin, explodoval­a by mi hlava,“říká. Zbožňuje čokoládu (jako Dorinová) a nakupování (jako Soukalová).

Nabídku Playboye na hanbaté fotky odmítla. Od loňska je vdaná. Na svatbě s dlouholetý­m přítelem Stefanem Corradinim ve svatebních šatech střílela z malorážky.

„Je fajn a crazy,“ujistí Soukalová. Vyhrávat v poháru začala Wiererová z velké trojky nejpozději, až v prosinci 2015. Zato vlastní pět juniorskýc­h titulů mistryně světa, což zbylé dvě ani náhodou.

Dorinová byla od 5. prosince jedinou ženou, která Soukalové uzmula žluté číslo první dámy. To bylo v Pokljuce. Fotila se potom s Martinem Fourcadem: Teď ho máme oba.

„Ale to číslo se nadlouho nepůjčuje,“reagoval kouč Jiří Holubec.

O 25 hodin později si ho Gabriela Soukalová vzala zpět.

V sobotu Češka slavila ve štafetě, Wiererová vytáhla tu italskou z 10. na 5. místo a Dorinová seděla 13 hodin v letadle. „Chtěla jsem odletět dřív. Po návratu ze zámoří mívám problémy se spánkem. A spánek a energii teď budu potřebovat.“

Velké finále sezony brzy začne.

 ??  ??
 ?? Poslední společná fotografie je z hromadného závodu v Canmore: zleva Dorinová, Wiererová, Soukalová. Celkově drží trumfy v rukou Češka. Foto: Petr Slavík, Český biatlon ??
Poslední společná fotografie je z hromadného závodu v Canmore: zleva Dorinová, Wiererová, Soukalová. Celkově drží trumfy v rukou Češka. Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia