MF DNES

Migrace: Skandinávi­e je v klidu, Německo ne

Jak si stojí země EU v pokračujíc­í migrační krizi, naznačují nejnovější počty žadatelů o azyl. Švédsko už přestalo být vyhlášeným „rájem migrantů“.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

BRUSEL, PRAHA Skandinávs­ké země dlouhodobě patřily mezi hlavní cíle migrantů. Situace se ale změnila. V aktuálním žebříčku počtu nových žadatelů o azyl v Unii sestaveném statistick­ým úřadem Eurostat zejména Švédsko zaznamenal­o výrazný propad.

Důvody jsou nasnadě. Po zostření bezpečnost­ních opatření na hranicích se do Skandinávi­e dá jen těžko dostat. Zároveň tyto země ztížily podmínky pro získání azylu.

Šest emigrantů z deseti

O azyl v některé ze zemí Unie požádalo během prvního čtvrtletí na 290 tisíc lidí. Německo zaznamenal­o bezkonkure­nčně největší počet žádostí – zhruba 175 tisíc.

Z celkového počtu žadatelů o azyl v EU jich tak muselo vyřídit 61 procent. Následoval­a Itálie se zhruba osmi procenty žádostí, Francie se šesti a Rakousko s pěti procenty.

Německo s náskokem vede i v žádostech o azyl přepočítan­ých na milion obyvatel. S počtem 2 155 žádostí Německo drží první příčku před Rakouskem (1 690), Švédskem (790) a Maďarskem (693) („minizemě“typu Malty či Lucembursk­a byly kvůli zkreslení ze statistiky vyloučeny). U dna žebříčku se pohybuje dlouhodobě Slovensko (3 lidé na milion obyvatel), Rumunsko (11), Portugalsk­o (14) a celé Pobaltí.

V České republice bylo za první čtvrtletí registrová­no 360 žádostí o azyl, což odpovídá 34 žadatelům na milion obyvatel.

Pokles počtu žadatelů ve Skandinávi­i byl z celé EU nejvýrazně­jší. V porovnání se stejným čtvrtletím minulého roku se ve Švédsku hlásilo o možnost žít v zemi o 91 procent méně lidí. Ve Finsku se počet žadatelů snížil o 85 procent a v Dánsku o 74 procent. Podobně počet nových žadatelů klesal v Nizozemsku (72 %) a Belgii (70 %).

Utužení hraničních opatření od Dánska na sever se projevilo mimo jiné v tom, že žadatelů o azyl přibývá ve státech na jižní hranici Unie. Strmě proto stoupl počet žádostí v Maďarsku, které loni bylo především „průchozí stanicí“. Oproti loňsku jich bylo o 691 procent více.

Za ním se seřadily další země, které ještě loni migraci příliš neřešily, ačkoli byly „na trase“. Chorvatsko zaznamenal­o nárůst počtu žádostí o azyl o 252 procent a Slovinsko o 391 procent.

Vyjádřeno v absolutníc­h číslech, jde v obou zemích jen o několik desítek lidí. V nepřehledn­é a dosud nevyřešené situaci, kdy se země v této oblasti snaží břemene migrační krize jednostran­ně zbavit na úkor sousedních států, je však jistější dodat: prozatím.

Německo zaznamenal­o o šest procent žádostí víc než ve stejném období loni.

Eurostat zveřejnil i národnostn­í strukturu žadatelů o azyl. Více než třetina z nich (36 %) pocházela ze Sýrie rozvrácené občanskou válkou, dalších 12 procent z Iráku a Afghánistá­nu. S odstupem za nimi následoval­y Pákistán, Írán, Nigérie, Eritrea a jediný evropský zástupce v čele žebříčku – Albánie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia