MF DNES

Necítí se paní Šabatová provinile?

-

V poslední době přibývá závažných násilných napadení lidí od psychicky narušených jedinců. Mnohdy jde i o pacienty, kteří se podrobují léčbě v psychiatri­ckých léčebnách a jsou propuštěni buď předčasně, nebo do ambulantní­ho léčení.

Je pravda, že různé občanské organizace nebo i paní Šabatová ze své funkce tlačí na psychiatry a žádají, aby tito nebezpeční pacienti měli co nejvíc osobních práv a svobod a aby se preferoval­a ambulantní léčba. Ptám se paní Šabatové: Necítíte se provinile, když psychiatri­e na vaši přímluvu propustí nebezpečné­ho pacienta do ambulantní péče a on hned druhý den někoho zabije?

Je tady v pořádku u tak nebezpečné­ho pacienta trvat na všech jeho osobních právech a současně nechránit bezmocnou společnost před tragédií, která se již nedá napravit? Lidé nemohou být dnes a denně vystaveni možnému ohrožení života od psychopatů. Za předčasné propuštění pacientů z psychiatri­ckých léčeben či zločinců z vězení, kteří se následně dopustí trestného činu, má plně zodpovídat ta léčebna, to vězení či ten soudce, co propuštění podepsal. Pokud tomu takto nebude, budou na veřejnosti umírat lidé rukou šílenců. — Dušan Valenčík

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia