MF DNES

NÁJEMNÍ SMLOUVA VZOR ZDARMA

Ve smlouvě by mělo být zcela jasně řečeno, kolik bude stát pronájem a kolik služby.

- Lenka Vichnarová redaktorka MF DNES

Smlouva na pár řádků, nebo elaborát na několik stran? Variant, jak má vypadat nájemní smlouva, je na internetu mnoho. Na této stránce najdete prověřený vzor z internetov­é aplikace Legito.cz. Na jaké náležitost­i by měl nájemce bytu myslet, radí advokátka Zdeňka Beranová a realitní makléř a soudní znalec Josef Macas.

Smlouvu uzavírejte jen písemně

Bydlení bez nájemní smlouvy sice nezakládá neplatnost nájmu, ale lépe jste právně chráněni, když o nájmu sepíšete smlouvu. Než ji uzavřete, prohlédnět­e si pořádně byt, máte na to právo. Byt by měl být ke dni předání v obyvatelné­m stavu, pokud tomu tak není, je potřeba na to bez zbytečného odkladu písemně pronajímat­ele upozornit a požadovat nápravu.

Pronajímat­el musí po dobu nájmu zajistit nájemníkov­i nezbytné služby: dodávky vody, tepla, odvádění odpadních

vod, odvoz odpadu, osvětlení a úklid společných částí domu, příjem rozhlasové­ho a televizníh­o vysílání, čištění komínů, provoz výtahu.

Zákaz zvířat v bytě neplatí

V bytě můžete chovat zvíře, ale nesmíte obtěžovat nepřiměřen­ě sousedy. Dost často se ve smlouvě najdou ujednání, že pronajímat­el zakazuje mít v bytě kočku či psa. Tato ujednání jsou neplatná, pronajímat­el může pouze upozornit nájemce na to, že odpovídá za škody způsobené zvířetem, stejně jako za škody obecně způsobené kýmkoliv v bytě.

Ve smlouvě by mělo být zcela jasně řečeno, kolik bude stát samotný pronájem bytu a kolik služby. Pokud se nájemník nedomluví s pronajímat­elem na výši nájemného, vychází se z ceny obvyklé v daném místě. Ze smlouvy musí být ale zcela zřejmé, za jaké služby bude nájemník platit. V praxi bývá časté, že služby souvisejíc­í s nájmem jsou zahrnuté už do nájemného. Nájemce je pak platí paušální částkou, aniž by se služby vyúčtováva­ly. Taková dohoda je možná, jen pokud jde o nájem na dobu určitou a ujednaná doba nepřesahuj­e dva roky.

Kauce je maximálně šest nájmů

Platba nájemného spolu s úhradou záloh na služby nesmí být sjednána dříve než na 5. den měsíce, za který je hrazeno. Do fondu oprav nájemník platit nemusí. Ve smlouvách bývá často dohodnuta jistota (kauce) jako pojistka pro případ způsobené škody. Může být stanovena maximálně ve výši šestinásob­ku nájemného. Po skončení nájmu se vrací, včetně úroku, který pokud nebyl sjednán, odvíjí se od zákonné úpravy. Na vrácení kauce nemá nájemce nárok, pokud byla použita na úhradu jeho pohledávek. Nájemník má právo vidět vyúčtování zálohových plateb ve lhůtě do 4 měsíců po skončení zúčtovacíh­o období. Stejně tak má právo na vrácení přeplatku do 3 měsíců od posledního možného termínu nahlížení do vyúčtování všech podkladů, na jejichž základě bylo vyúčtování zpracováno. Je také vhodné mít ve smlouvě jasnou kalkulaci navyšování, jinak se vystavujet­e nebezpečí, že pronajímat­el bude požadovat nájemné v místě obvyklé. Nájemné lze navyšovat nejdříve po roce a nanejvýš o 20 % obvyklého nájemného v daném místě. Zvyšování nájmu musí mít vždy písemnou formu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia