MF DNES

Silnou komunitu muslimů tu nechceme, řekl Sobotka

-

PRAHA Dva dny před tím, než do Prahy přijede německá kancléřka Angela Merkelová, dal premiér Bohuslav Sobotka najevo, že nestojí o to, aby v Česku někdy žila silná muslimská komunita. V rozhovoru pro deník Právo se také pozastavil nad otázkou, zda je možné úspěšně integrovat lidi, kteří přicházejí z odlišného prostředí.

„My tady nemáme žádnou silnou muslimskou komunitu. Po pravdě řečeno si ani nepřejeme, aby se tady nějaká silná muslimská komunita vytvořila,“řekl předseda české vlády s tím, že tyto otázky jsou momentálně aktuálnějš­í právě v zemi kancléřky Merkelové.

Zároveň varuje před tím, aby veřejnost stejně vnímala lidi, kteří vyznávají islám, a teroristy – radikály, kteří útočí nejen na evropskou společnost, ale i na své souvěrce.

„Není možné slučovat a říkat, že uprchlík rovná se terorista. Stejně ale není možné uplatňovat přístup, který v loňském roce uplatnilo Německo, kdy bez jakékoliv kontroly umožnilo příliv obrovského množství lidí,“uvedl premiér.

V rozhovoru dále uvedl, že s kancléřkou Angelou Merkelovou, která v éře jeho vlády navštíví ve čtvrtek Českou republiku poprvé, se sice neshodnou na tématu uprchlický­ch kvót, ale premiér Sobotka prý věří, že společným zájmem obou zemí je, aby počty migrantů přicházejí­cích do Evropy klesly. (iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia