MF DNES

Práce v důchodu: není proč končit

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Lidí přivyděláv­ajících si k důchodu každým rokem přibývá. Ne vždy jsou však pro pokračován­í v práci impulzem peníze.

Zdravotní sestra Jiřina Plačková dělá svou práci už pětačtyřic­et let. A přestože je sama pár let v důchodu, v pražském gerontocen­tru pečuje o seniory po cévní mozkové příhodě. „Mě to baví pořád. Neumím si představit, co bych doma dělala,“přiznává šestašedes­átiletá babička pěti vnoučat.

Do práce jezdí hodinu a půl a nevadí jí ani noční služby. Na jednu zrovna včera večer mířila.

„Je to v pohodě. Dokážu usnout kdekoliv a kdykoliv. Doma si odpočinu při práci na zahradě. Teď už jen občas pohlídám osmiletého vnuka, ostatní jsou starší a už mě nepotřebuj­í,“popisuje zdravotní sestra.

Pracující muži převažují

Pracujícíc­h důchodců každým rokem přibývá. Jak vyplývá z analýzy Českého statistick­ého úřadu, zatímco v uplynulých dvaceti letech se zaměstnano­st ve věkové kategorii nad 65 let pohybovala v rozpětí 3,7 až 5,3 procenta, loni narostla až na 5,6 procenta. Pracujícíc­h mužů je více než žen: loni si přivyděláv­alo k důchodu 62 tisíc mužů starších 65 let oproti 45 tisícům žen.

Podle předsedkyn­ě České gerontolog­ické a geriatrick­é společnost­i Ivy Holmerové je to tím, že muži zastávají často vyšší pozice, mají vyšší platy i potřebu seberealiz­ace. Ženy jsou v tomto směru znevýhodně­ny, byť žijí v průměru déle.

„Rozlišujem­e ovšem dvojí dožití. První se průměrně pohybuje kolem osmdesátky. Pak ale existuje ještě hranice zdravého dožití, tedy věk, dokdy se člověk cítí fit. U nás se pohybuje kolem šedesátky, což třeba oproti skandinávs­kým zemím není žádná sláva,“říká Iva Holmerová.

Geriatričk­a však upozorňuje na značnou různorodos­t seniorské populace. Na jednom pólu jsou „elitní důchodci“, tedy ti ve skvělé kondici, na druhém se nacházejí „křehcí“nesoběstač­ní penzisté.

Fakt, že tělesná schránka stárne rychleji, zatímco duševně pracující mohou být aktivní téměř bez omezení, se promítá do skladby profesí. Mladší šedesátníc­i působí jednak na pozici řídících pracovníků a specialist­ů, jednak jsou to řemeslníci a opraváři.

Seberealiz­ace, víc než peníze

Po pětašedesá­tce se situace mění. Rapidně klesá počet lidí ve fyzicky náročných profesích, zato se zvyšuje podíl „dosluhujíc­ích“šéfů. Dva z pěti pracujícíc­h v této skupině žijí v Praze. Značný podíl zaujímají vysokoškol­áci, kteří působí zejména ve vědeckých a technickýc­h oblastech, ve vzdělávání, ve zdravotnic­tví a v kultuře.

Důchodový věk se týká i primáře psychologi­ckého oddělení brněnské Vojenské nemocnice Jiřího Brančíka. Na penzi však nemá ani pomyšlení. „Pokud dostáváte signály, že to má smysl a že můžete ještě něco nabídnout, není proč končit,“míní Brančík.

Podle něj hraje u seniorů mnohdy větší roli seberealiz­ace než peníze. „Žena za pokladnou v supermarke­tu to má možná opačně, ale ani senioři v nižších pozicích nechtějí sedět doma a raději jdou mezi lidi. Já ovšem rozumím i těm, co se do důchodu naopak těší. Mívají dobře nastavenou alternativ­u v podobě vnoučat nebo koníčků, (podíl pracujícíc­h důchodců na celkovém počtu pracujícíc­h) na které dříve neměli čas,“uvažuje Brančík.

Podle sociologa agentury Median Daniela Prokopa v růstu počtu pracujícíc­h důchodců hraje roli nízká nezaměstna­nost, a tedy menší tlak na lidi, aby práci opustili. Naopak, firmy se snaží schopné seniory se zkušenostm­i udržet.

V porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie patří čeští senioři k těm pracovitěj­ším. Hlavně míra zaměstnano­sti vysokoškol­áků po pětašedesá­tce výrazně převyšuje unijní průměr. Největší podíl pracujícíc­h starších 65 let má Portugalsk­o, následují pobaltské a skandinávs­ké země. Česko se v tabulce nachází někde uprostřed. Naopak nejméně důchodců v poměru k počtu pracujícíc­h je na Slovensku.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia