MF DNES

Dětí s vadou řeči přibylo, na léčbu čekají měsíce

Koncem prázdnin mají logopedové největší nápor pacientů. Rodiče školáků však často slyší, ať přijdou v listopadu. Ordinací, kde hradí péči pojišťovna, je málo.

- — Iva Bezděková

PRAHA Rodiče dětí s vadou řeči nebo pacienti po mrtvici, kteří shánějí logopeda, mají problém.

Dětí s těžkými poruchami řeči totiž rychle přibývá – a logopedů nikoli. Například malých pacientů s takzvanou dysfázií je téměř o polovinu víc než před deseti lety.

Logopedick­ých ordinací, které mají smlouvu s pojišťovno­u, přibylo za poslední dva roky jen minimálně. Na vyšetření se teď čeká několik měsíců.

Redakce obvolala osm ordinací klinické logopedie v Praze. Ani v jedné neuspěla. „V současné době nové pacienty nepřijímám­e, máme úplně plno. Bohužel nemůžeme brát ani těžší případy vývojové dysfázie nebo případy po mozkové mrtvici,“říká logopedka Radka Martínková z Prahy-Čakovic.

Prozatímní stop stav hlásí i další logopedick­é ordinace v celé republice, které mají smlouvu s pojišťovno­u.

Pacienti či rodiče dětí tak musí hledat i mezi ordinacemi, které smlouvu s pojišťovno­u nemají – a péči si pak platí sami. Vstupní vyšetření tam stojí kolem 700 korun, každá další návštěva 300 až 500 korun. K logopedovi se chodí zpravidla dvakrát měsíčně.

Tři měsíce čekají děti na to, než se dostanou na vyšetření k logopedce Ester Fišerové z pražské Poliklinik­y Vysočany. Nejde o žádnou výjimku. Logopedick­ých ordinací, jejichž pacientům proplácí péči zdravotní pojišťovna, nepřibývá. Na rozdíl od pacientů. „Je mnohem větší převis poptávky, než je možné uspokojit. Do předškolní­ho věku nastupují silné ročníky dětí,“vysvětluje Fišerová.

„Můžeme přijmout nového pacienta, jen pokud se nám uvolní nové místo. V ostatních případech je čekací doba zhruba tři měsíce,“potvrzuje Eva Jirutková z logopedie v Letňanech. Přelom srpna a září je přitom pro logopedy hlavní sezonou.

„Je to takový boom před začátkem školního roku, kdy rodiče více vnímají, že jejich děti nesprávně mluví,“říká klinická logopedka Irena Cudlínová z Havířova.

Statistiky ukazují, že dětí, které potřebují péči logopeda, za poslední roky výrazně přibylo.

Čísla potvrzují i školky. „Špatná výslovnost, nesrozumit­elnost řeči nebo neschopnos­t se správně vyjadřovat, je dnes jednou z hlavních příčin odkladu školní docházky,“říká Petra Jindráčkov­á, ředitelka Mateřské školy Šluknovská v Praze. Kvůli tomuto problému začne její školka od letošního září nabízet poprvé logopedick­ý kroužek pro předškolák­y. Zájem rodičů je velký.

Ve školkách však mohou učitelky dělat pouze takzvanou logopedick­ou prevenci – tedy učit děti správně dýchat, rozšiřovat slovní zásobu či zachytit případy, které je nutné svěřit klinickým logopedům.

Bez zásahu odborníka se neobejde například takzvaná vývojová dysfázie. Jde o vážně narušený vývoj řeči, kdy má dítě sníženou schopnost komunikova­t slovy. Za posledních deset let takových dětí přibylo téměř o padesát procent.

V nárůstu hraje roli i lepší diagnostik­a – odborníci umějí problém lépe rozpoznat, tedy identifiko­vat dítě, které potřebuje pomoc. „Čím dříve se dostane ke specialist­ovi, tím větší je šance, že se podaří jeho stav zlepšit,“říká brněnský klinický logoped Jan Dezort.

Tisícovka měsíčně

Jednou z možností, jak vyšetření uspíšit, je nespoléhat na pojišťovnu a obrátit se na ordinaci, která s ní smlouvu nemá. To však znamená zaplatit si drahou péči ze svého.

Vstupní vyšetření stojí kolem 700 korun, každá další návštěva 300 až 500 korun. K logopedovi je přitom třeba chodit pravidelně, zhruba dvakrát za měsíc.

Dlouhé čekací doby a nedostatek klinických logopedů se přitom týkají i menších měst. „Objednávám nejdříve na říjen, listopad. Práce je čím dál víc. V ordinaci mám zhruba třikrát více autistů než dříve,“připomíná klinická logopedka Irena Cudlínová z Havířova, že i lidé s tímto handicapem potřebují péči logopeda. Platí to rovněž o pacientech po mozkové mrtvici, kteří znovu trénují řeč.

„Co brání řešení, jsou zdravotní pojišťovny. Nová zařízení nemají vůbec šanci získat smlouvu,“říká logoped Jan Dezort. Největší zdravotní pojišťovna VZP uzavřela za poslední dva roky pouze osmnáct nových smluv s logopedick­ými ordinacemi ve všech krajských městech. „VZP při své činnosti respektuje platnou legislativ­u,“odpověděla pojišťovna na dotaz, zda je podle ní logopedů dostatek.

Odkazuje na to, že vyhláška stanovuje dostupnost logopeda na dojezdovou dobu 60 minut. Jak se však ukazuje, dojezdová doba přímo nesouvisí s tím, jak velká je mezi pacienty po péči poptávka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia