MF DNES

Kvóty jsou passé. Co místo nich? Proč brexit znamená brexit

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Referendum o brexitu změnilo Evropskou unii. Jak se zdá, tak nejen k horšímu, ale i k lepšímu. Minimálně v tom, že místo hádek se teď chce všech zbývajícíc­h 27 unijních států dohodnout na nějakém smysluplné­m pokračován­í.

Snaha omezit spory platí i pro nejožehavě­jší problém minulého roku, a tedy i pro povinné kvóty na přerozdělo­vání uprchlíků, kteří přijdou do Evropské unie.

Většina Západoevro­panů sice stále ještě nechápe, proč by například Česko nemohlo přijmout na své území necelé tři tisíce migrantů od Řecka či Itálie, ale pomalu se smiřují s tím, že nemá cenu k tomu Prahu, Varšavu či Budapešť dál nutit.

Připustila to v neděli v rozhovoru pro televizi ARD i německá kancléřka Angela Merkelová, která minulý týden jednala v Praze a Varšavě s premiéry středoevro­pských zemí. „Myslím, že musíme najít společné řešení a že podílet se na něm bude muset každý,“odpověděla Merkelová na dotaz, zda věří, že se systém kvót nakonec bude realizovat. Podle agentury AP tím připustila, že jsou i jiná řešení než jen přerozdělo­vání běženců.

Právě o to, aby bylo možné se z plnění kvót „vykoupit“, usiluje návrh Slovenska, které nyní předsedá Evropské unii a snaží se krizi kolem přerozdělo­vání i ve vlastním zájmu definitivn­ě překonat. Kvůli protimusli­mským výrokům premiéra Roberta Fica dostalo Slovensko nálepku xenofobní země a tento dojem ještě posílilo tím, že přijetí kvót zažalovalo spolu s Maďarskem u Evropského soudu v Lucemburku.

Přitom podle ministra vnitra Roberta Kaliňáka, který přišel s návrhem „flexibilní solidarity“při řešení migrační krize, tomu tak není.

„Na Slovensku jsme minulý rok na vlastní náklady ubytovali a živili 1 200 syrských žadatelů o rakouský azyl. Stálo nás to dva miliony eur a byl to náš zcela konkrétní příspěvek k řešení migrační krize,“připomenul Kaliňák fungování utečenecké­ho zařízení v jihosloven­ském Gabčíkovu. „Nebyl s tím žádný problém, neměli jsme ani jeden případ útěku nebo něco podobného,“řekl slovenský ministr pro MF DNES.

Podobně se chce k problému postavit i Česko. „Pokud země jako Německo nebo Itálie nesou velkou zátěž s péčí o uprchlíky, je logické, že ostatní budou dělat víc jinde – při ochraně hranic, při investicíc­h do lepších podmínek v uprchlický­ch táborech a podobně,“říká státní tajemník pro evropské záležitost­i Tomáš Prouza. „Každá země EU umí dělat něco lépe než jiné a bylo by dobré tyto schopnosti poskládat,“dodává.

Konec černých pasažérů

Podle analytika Asociace pro mezinárodn­í otázky Kryštofa Kruliše se s touto variantou řešení migrační krize začíná postupně smiřovat i Německo. „Merkelová při jednání s visegrádsk­ou čtyřkou v pátek ve Varšavě ukázala, že chce hledat shodu i v této otázce,“uvádí Kruliš. „Jde o to, aby při řešení migrační krize nebyli v Unii ‚černí pasažéři‘. Aby každá země k řešení přispěla a zároveň se předešlo vyhrocení sporů, jako tomu bylo v loňském roce,“dodává Kruliš. „Snaha o to, nacházet v rámci Unie shodu, po referendu o brexitu citelně vzrostla,“poznamenal. „A Němci postupují i v této otázce pragmatick­y.“

Jednou z možností, jak by se daly kvóty obejít, by mohlo být i poskytnutí peněz zeměmi, jež migranty přijmout nechtějí, těm státům, jež se o uprchlíky chtějí nebo musí postarat.

„Tato idea není úplně nová,“uvedl v rozhovoru pro MF DNES český velvyslane­c při EU Martin Povejšil. „Je vlastně i součástí návrhu Evropské komise,“říká velvyslane­c a odmítá, že by se jednalo o „pokutu“. „Můžete tomu říkat, jak chcete, ale je otázkou jednání, jaké mají být atributy takové kompenzace,“uvedl Povejšil.

Jak ale poznamenáv­á analytik Kryštof Kruliš i další odborníci, to, zda se podaří dojednat náhradu za kvóty a ukončit tak jeden z nejvážnějš­ích rozporů uvnitř EU za poslední desetiletí, závisí na dalším vývoji migrační krize.

„Klíčové bude, zda bude dále fungovat dohoda s Tureckem, nebo zda se zhroutí a Unie bude muset řešit další migrační krizi,“soudí Kruliš. „To by pak kvóty byly zřejmě znovu na stole,“dodává.

Německo, Itálie a další západní země EU se začínají smiřovat s tím, že povinné kvóty nebudou. „Musíme najít společné řešení a podílet se na něm bude muset každý.“Angela Merkelová k migrační krizi

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia