MF DNES

Radnici napadl červotoč. Vyžene ho teplo

- — Viktor Chrást

Kolem roubené poschoďové budovy radnice, která byla první stavbou Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, vyrostlo lešení a konstrukci včera obalila speciální plastová fólie.

Radnici z roku 1770 totiž napadl červotoč a jedinou možností, jak dřevěnou konstrukci cizopasník­a zbavit, je ohřátí dřeva horkým vzduchem, který do objektu vhánějí kovové roury. Odborně se této unikátní metodě říká termosanac­e.

„Jednotlivé dřevěné prvky musíme uvnitř zahřát po dobu jedné hodiny na 55 stupňů Celsia. Tím dojde k zahubení všech stadií dřevokazné­ho hmyzu, tedy vajíček, kukel, larev i dospělých jedinců,“vysvětlila Andrea Nasswettro­vá z ostravské společnost­i Thermo Sanace, která práce zajišťuje.

Ohřátý vzduch proudil včera do spodní části budovy po celý den. Dnes by měly přijít na řadu krovové konstrukce. Právě ty jsou červotočem napadeny nejvíce.

Jediné řešení

S dřevokazný­m hmyzem, který Národní kulturní památku sužuje, přitom muzeum bojuje dlouhodobě. „Radnici jsme několikrát nákladně ošetřili chemickými postřiky a nátěry. Veškerý hmyz se nám ale vyhubit nepodařilo. Termosanac­e se tedy jevila jako jediné použitelné řešení,“nastínil ředitel skanzenu Jindřich Ondruš.

Práce na ošetření radnice potrvají do konce tohoto týdne. Poté se do ní z depozitářů vrátí veškerý mobiliář. Návštěvníc­i si budou moci historicky cennou budovu znovu prohlédnou­t v polovině října.

Rožnovské muzeum v přírodě vzniklo zásluhou bratří Jaroňků, otevřelo se v roce 1925. Stará budova radnice se do nově vznikající­ho areálu přestěhova­la z nedalekého náměstí.

 ?? Foto: MAFRA ?? Uvařit Proti červotoči nasadili odborníci horký vzduch.
Foto: MAFRA Uvařit Proti červotoči nasadili odborníci horký vzduch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia