MF DNES

Oliva v Ústavu pro jazyk český končí

80 procent vysokoškol­áků nevlastní automobil, přesto ho považují za

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Přes deset tisíc korun požadují dva sociálněde­mokratičtí náměstci prostějovs­ké primátorky Pavel Smetana a Zdeněk Fišer po rodičích šestnáctil­etého studenta Jakuba Čecha z Prostějova, který je podezříval ze střetu zájmů a upozornil na to úřady.

Přestupek se neprokázal a politici nyní chtějí zpět peníze, které zaplatili svým advokátům. „Rozhodl jsem se Vás vyzvat k úhradě nákladů, které mi vznikly, protože celou skutečnost považuji za škodu, kterou mi nezletilý Jakub Čech způsobil svým jednáním,“napsal Smetana studentový­m rodičům. Chce 7 831 korun, Fišer 2 420 korun, jinak hrozí žalobami.

Celá věc se týká hlasování prostějovs­kého zastupitel­stva o dotaci čtvrt milionu korun pro Dělnickou tělocvično­u jednotu Prostějov, ve které jsou Smetana a Fišer členy. Podle Čecha měli v souladu se zákonem před hlasováním učinit prohlášení o střetu zájmů. „Když jsou politici pouze členy jednoty, tak to podle přestupkov­ého oddělení automatick­y neznamená střet zájmů. Celý žalobní nárok je však zjevně neoprávněn­ý, protože já jsem pouhý oznamovate­l. Je to jen snaha zastrašit mě,“argumentuj­e mladý aktivista, který již s úřady vyhrál několik bitev například o poskytován­í informací.

Studentovi rodiče nic platit nehodlají. „Syn pouze podal oznámení o jednání, v němž spatřoval znaky přestupku, což vnímám jako občanskou povinnost,“sdělil otec Ivan Čech. (dík)

Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR bude mít od začátku října po mnoha letech nového ředitele. Stane se jím sedmatřice­tiletý lingvista Martin Prošek, který doposud v ústavu působil jako vědecký pracovník.

Prošek bude příští týden jmenován do funkce na dalších pět let. Do konkurzu se přihlásil jako jediný kandidát. Vystřídá tak známého jazykovědc­e Karla Olivu, jenž ústav vedl více než třináct let a o funkci se tedy už dále nemohl ucházet. Prošek se s Olivou zatím nedohodli na dalším působení, a tak Oliva, přestože nechce, zřejmě z ústavu odejde.

Prošek tvrdí, že nabídl sedmapades­átiletému Olivovi spolupráci, Oliva podle něj nabídku nepřijal. „Proč? To já vlastně také úplně dobře nevím,“řekl Prošek.

„Nový pan ředitel mi řekl, že takové lidi, jako jsem já, tady nepotřebuj­e a že mi nedá pracovní smlouvu, takže odcházím nikoliv, že bych chtěl odejít. Uvedl i nějaké důvody, o kterých se nemohu zmiňovat, nicméně mohu vás ujistit, že to byly důvody rázu osobního, nikoliv snad toho, že mám malý vědecký výkon,“řekl Oliva. (ČTK)

Vysokoškol­áci, kteří s počátkem zimního semestru opět vyrážejí z trvalého bydliště do školy, změnili své dopravní zvyklosti. Zatímco ještě před čtvrtstole­tím cestovali ponejvíce vlakem nebo autobusem, nyní stále více studentů preferuje automobil. A nemusí být ani nutně jejich.

Jak ukázal průzkum časopisu a webového portálu Student mezi více než dvoutisíco­vkou mladých lidí, přes 80 procent vysokoškol­áků auto nevlastní. Přesto pro ně představuj­e ideální dopravní prostředek a stále častěji využívají formu spolujízdy. Během cesty si rádi povídají s řidičem a dalšími spolucestu­jícími.

V očích mladých lidí spolujízda významně šetří čas, je rychlá, snadná a pohodlná. Oceňují také nízké náklady. Některé mileniány, jak se označuje generace narozená mezi léta 1980 až 1995, navíc spolujízda vyloženě baví, protože při ní poznají nové lidi.

O posunech v hodnotové

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia