MF DNES

České gripeny zamířily na Island

-

zaměstnanc­em policie, nesmí mít jinou práci a nemůže ani podnikat.

„Po dohodě se svým vedoucím si přivyděláv­ám po brigádách jako ostraha objektu,“říká muž. „Co jiného bych jako policista mohl dělat?“uvažuje.

Teď dostává od policie jen kolem deseti tisíc korun. Pokud bude zproštěn obžaloby definitivn­ě, musí mu stát zbytek doplatit. Podle informací MF DNES půjde bezmála o 800 tisíc korun.

U policie zatím zůstává, končit nechce. „Ale jestli se to potáhne dál…“krčí rameny.

„Už to trvá šest a půl roku a kvůli dalšímu odvolání státního zástupce ještě rok bude. Přitom jsme nic nespáchali, nechápu to,“dodává policista. Z mateřské základny v Čáslavi odstartova­la včera před polednem pětice letounů Gripen a zamířila na Island. V rámci alianční mise budou čeští letci až do listopadu chránit vzdušný prostor ostrova a dvousetkil­ometrový pás kolem něj. Jde o třetí nasazení českých letců na Islandu v posledních třech letech. Piloti měli několikrát doplňovat palivo za letu z amerického létajícího tankeru KC-135. Kvůli špatnému počasí se proto velitel přeletu rozhodl pro záložní variantu – spolupráci s tankerem zrušit a přelet na Island zvládnout s mezipřistá­ním na letišti Lossiemout­h ve Skotsku. (iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia