MF DNES

Solární blamáž se opakuje

-

2010 2011

Glosa Martin Petříček redaktor MF DNES

U2012 2013 ž to bude, už, už... Ministr průmyslu Jan Mládek dlouho slibuje, že přiveze z Bruselu notifikaci pro vyplácení podpory solárním elektrárná­m, jenže se vždy najde něco, co mu to překazí. Nemluvíme o týdnech či měsících, jednání se vlečou roky. Není divu, že si šéfka Energetick­ého regulačníh­o úřadu Alena Vitásková přisadila a ministra v tom vykoupala. 2014 2015

Obzvlášť teď, pár dní před volbami do Senátu, kam oba kandidují. Podle zákona má do konce září její úřad vypsat rozhodnutí s dotovanými cenami elektřiny pro zelené výrobny. Jenže Vitásková se – stejně jako loni – „šprajcla“a podporu pro zdroje bez notifikace nevypsala.

Na lepší ceny dosáhnou jen ty zapojené po roce 2013 a malé vodní elektrárny a bioplynky, které do sítě dodávají od letoška (pro ně přivezli Mládkovi lidé souhlas v srpnu).

Jenže hlavní balík dělají solární parky a další zelené elektrárny připojené k síti do konce roku 2012. A těm souhlas z Bruselu stále chybí. Marně zatím jejich majitelé křičí, že k nevyplácen­í podpor neexistuje důvod, a mávají právními rozbory. Hraje se o 45 miliard korun.

Celý sektor tak opět čeká horký podzim. Loni se solární baroni nakonec dočkali. Dva dny před Silvestrem jim podporu na letošek přiklepl tehdejší místopředs­eda úřadu Jan Nehoda, když byla Vitásková na dovolené. Jenže ten už musel úřad opustit. Klíčová otázka tak zní: Najde se i letos nějaký Nehoda?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia