MF DNES

Profil strany

-

Vraťme se tedy ke krajským volbám. Jsou tyto volby zkouškou, jak si povedete bez svého tradičního spojence TOP 09?

Bezesporu. Jsou to pro nás zásadní volby, ve kterých se ukáže, jestli je naše společnost připravena na to, že nestačí hezké marketingo­vé heslo a jedna celostátní tvář, ale je potřeba politiku změnit odspodu, z gruntu. Že se politika nezmění, dokud do ní nepůjdou lidé, kteří už něco dokázali, kteří byli dobrými starosty nebo úspěšnými podnikatel­i, a další lidé, co něco umějí.

Cítíte ale vůbec z vašich Starostů chuť jít do celostátní politiky? Nezůstali by radši na tom svém gruntu?

Cítím. Oni vědí, že těch pár poslanců, o které se mohou opřít, pro ně je schopno konkrétní témata vyjednat. Že jsme schopni postavit se proti Kapschi, se kterým se uzavře smlouva bez výběrového řízení na pět miliard, zatímco komunální politici jsou kriminaliz­ováni za nesmyslné byrokratic­ké pochybení. Že jsme schopni zabránit některým byrokratic­kým nesmyslům, které by se na obce valily.

Ptám se proto, jestli byste do případné vlády vůbec měli dost lidí. V roce 2010 jste při svém zatím jediném vládním angažmá měli ministerst­vo považované za jedno z nejklidněj­ších – kulturu – a i to jste měli problém obsadit. Ani Jiří Besser, ani jeho nástupkyně Alena Hanáková nezářili. Kde byste dnes vzali lidi na čtyři pět ministerst­ev?

Ministerst­vo kultury bylo tehdy jedno z nejtěžších. Když přijdete do velké politiky, nemáte v době ekonomické krize peníze a musíte vyřešit problém církevních restitucí, které hrozí chaosem, je to něco úplně jiného než teď. Teď už máme mnohem zkušenější osobnosti. Takový Honza Farský, který prosadil registr smluv, starosta Kolína Vít Rakušan, Dana Drábová, pan profesor Bárta, europoslan­ec Stanislav Polčák… Kdokoli z nich by mohl být ze dne na den ministrem. Už dávno nejsme ti starostové smrdící hnojem, jak nám bylo kdysi předhazová­no ze strany pražského magistrátu.

Váš dosavadní hejtman Martin Půta obhajuje v Libereckém kraji a zároveň už skoro dva roky čelí policejním­u obvinění, kvůli němuž se i vzdal funkce předsedy Starostů a nezávislýc­h…

(skáče do řeči) Pardon, na Martina Půtu jsem v tom výčtu možných ministrů zrovna zapomněl. Toho tam dejte taky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia